21 Международен театрален фестивал “Варненско лято”: новите истории

|
Когато театралният сезон започва да затихва, идва времето за Международния театрален фестивал „Варненско лято”. Неговото внушително 21-во издание ще се проведе по традиция между 1 и 12 юни в морската столица.

Новите премиери и вълнуващите моменти от номинации и награди през сезон 2012/13 са събрани в едно фестивално пространство. Спектаклите ще трябва да звучат като обща история, казва театроведът Явор Койнаков, съставил българската селекция на основната фестивална програма. За него тя е особено огледало за това, което търсим в театъра. Под мотото „Епоха си търси герои” той избира седем заглавия – някои от тях вече са получили своето признание: отличената с награда „Аскеер” за най-добро представление за 2012 г. „Нощна пеперуда” (Народен театър „Ив. Вазов”, режисьор Явор Гърдев), както и „Медея – майка ми” (Театрална работилница „Сфумато”, спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова), носител на наградата „Икар” 2013 на Съюза на артистите в България за най-добър спектакъл на 2012 г.

Какъв е съвременният облик на „националния герой” Бай Ганьо се пита в постановката на Бина Харалампиева „Господин Балкански” по драматизацията на емблематичния роман на Алеко Константинов, дело на писателя и драматург Георги Данаилов (Младежки театър „Н. Бинев”). За да се види как българският театър говори за актуалния живот чрез героите от големите произведения на световната класика, е избран Чеховият „Вуйчо Ваньо” в интерпретация на режисьора Пламен Марков (Драматичен театър «Ст. Бъчваров» - Варна). Прехвърлянето на мостовете между „комерсиалното” и „креативното” селекционерът е потърсил в спектакъл като „Тирамису” от младата полска авторка Йоанна Овшанко с режисьор Николай Поляков (Театър „София”). Пиесата е резултат от личния опит на Овшанко като рекламен агент и представя борбата за успех на седем героини на нашето време. В селекцията е потърсена и свободната игра с жанрове – тук е спектакълът на Възкресия Вихърова „Ковачи” (Университетски театър и Департамент „Театър” - НБУ) по пиесата на нашумелия писател, филмов сценарист и драматург Алек Попов („Мисия Лондон”). „Ковачи“ е абсурдна комедия, представена като микс от радиотеатър, гротеска, кино и вариете за образа на гастарбайтерите в съвременна Германия. Възможностите на театралната сцена да създава собствено уникално пространство са потърсени във визуалния театър на Диана Добрева и нейната версия по ренесансовия „Декамерон” на Бокачо (Театър „Българска армия”).

Водещото в международната селекция на театралния фестивал „Варненско лято”, съставена от неговия екип, е присъствието на едни от най-големите новатори на европейска сцена и голямото разнообразие от теми и форми. За първи път в България тя представя обявената от в-к „Гардиън“ като най-великата експериментална компания на Обединеното кралство –“Forced Entertainment” с „Празна история” – комична антиутопична съвременна приказка в уникално съчетание между филм, театър и анимация. Гостуването на продукцията се осъществява в партньорство с Британски съвет.

Едно от най-интересните и нови явления на чешка сцена пък се представя с документалното театрално представление „Облаци” на артистичния колектив „Handa Gote” от Прага. Освен че ще може да опита сладкиш по стара чешка семейна рецепта, публиката ще стане свидетел на сложната история на Чехия през 20-и век, разказана през съдбата на рода на изпълнителката Вероника Швабова. Турнето на „Облаци” в България се реализира с подкрепата на Чешкия център в София.

На фестивала ще може да си види и танцов театър от Испания в „Завръщане” – емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино - Марта Етура (позната от филма „Тъмносиньопочтичерно” и носителка на награда „Гойа” 2011) и Чеви Мурадай (национална награда за танц за 2006). Те се представят с подкрепата на Институт „Сервантес”.

Постановката „Буря” по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски с режисьор Йерней Лоренци ще покаже едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години, продукция на Градски театър - Любляна. Спектакълът е отличен с 9 награди от най-големия словенски театрален форум – международния фестивал в Марибор.

Варненската публика отново ще има възможността да съпреживее неповторимия Самуел Финци. Той идва от Германия с театралния концерт „Една вечер в киното” на Дойчес театър – завладяващи и незабравими филмови истории и музика, превърнали се в класика. На сцената му партнират джазменът Георги Дончев и младият немски композитор Даниел Регенберг.

При откриването на Международния театрален фестивал „Варненско лято” гравитацията ще бъде преодоляна от летящ вертикален танц. Италианската компания „Il Posto” ще превземе въздуха с представлението на открито „Бяло действие” в музикалния съпровод на Камерен ансамбъл „Марко Кастели”. Трупата се представя в България с подкрепата на Италианския културен център.

Всички чужди спектакли се представят за пръв път в България и са с осигурен превод на български език.

Международен театрален фестивал „Варненско лято” ще се проведе на сцените на Драматичен театър „Ст. Бъчваров” – Варна, Държавен куклен театър – Варна, в пространствата на Градска художествена галерия, галерия „Графит“ и др. Негови съорганизатори са Министерство на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *