22-ри национален литературен конкурс “Петя Дубарова“

|Сто петдесет и четири талантливи ученици от страната, автори на стихове и разкази, участваха в 22-рия Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“ в Бургас. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищните дейности на МОН за учебната 2018-2019 г. и в Програмата за Мерси за закрила на деца с изявени дарби. Националният литературен конкурс „Петя Дубарова“ се организира от община Бургас, къща-музей „Петя Дубарова“, МОН и РУО Бургас.

Творбите долетяха в Бургас от различни всички краища на страната. И тази година председател на журито беше Кристин Димитрова - поетеса, писателка, публицистка. За прецизния подбор на най-добрите творби й  помагаха Бойко Ламбовски - поет, публицист, Марин Бодаков - критик и публицист, писателят Иван Сухиванов и Янчо Чолаков - писател фантаст, прозаик.

Водещи на литературния празник бяха Елица Дубарова - сестра на Петя и главен уредник на къщата-музей „Петя Дубарова„, преподавател по антична и западноевропеска литература, гл. ас. доц. в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас и актьорът Пламен Каров. С кадри, снимки, подбрани стихове и текстове те спечелиха вниманието и вълнението на изпълнилите залата в Културен център „Морското казино“ лауреати от конкурса, техните приятели и близки, гости. „Това е най-красивата и най-нежна зала - в розово и лилаво - в този Културен център и носи името на Петя Дубарова“ - добави щрих Елица. Има нещо много общо между участниците в този конкурс, има дълбоко кодиран тема-дома, в който се раждам, стремежите ми. Миналата година темата беше любов. Сега всеки застава в своята словесна дрешка“ - допълни Бойко Ламбовски. Обявяването на отличията в раздел „Поезия“ добави нови градуси към вълнението, изпълнило участници и гости на литературния празник.

Голямата награда и първо място за поезия спечели Теодора Георгиева на 17 г. от ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра за стихотворението „На метър от нас“. Големят приз-пластика „Полет“ от Ненчо Русев отлетя от Бургас. „Поезията е моята планета, която е вечна и ценна“ - сподели Теодора. Стиховете на талантливата Елица Кирилова на 19 г. от Езиково училище „Дорис Тенеди“ - София впечатлиха журито и то й отреди второ място в раздел „Поезия“. Третото бе за Катерина Василева на 18 г. от ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ - Благоевград.  След първите отличия за поезия дългият си път поеха и шест поощрения за младите творци на изящно слово: Десислава Динчева на 19 г. от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ - София за стихотворението „Неродена мечта“. „Розов албатрос“ донесе на Калоян Колев на 19 г. от Американския колеж в София „Поощрение - поезия“. До Калоян с „Времето е розово“ се наредиха Стефани Ангелова на 16 г. от Първа езикова гимназия - Варна и съученикът й Александър Габровски с „Някъде бях чел, че и скакалците сънували“. „Поощрение - поезия“ отнесе в Стара Загора Мария Стойчева на 17 г. от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Стихове-сентенции под общото заглавие „Не е стих“ - усмихнати, наивно-мъдри, изпълнени с любов - „Баща ми“, „Брат ми“ донесоха на 19-годишната Александра Димитрова от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас приза „Поощрение-поезия“.

Интригуващи сюжети, провокативни заглавия в раздел „Проза“ събраха вниманието на почитателите на този жанр. Прецизното жури бе отредило първо място за проза на Пенко Балъков на 17 г. от ПМГ „Иван Вазов„ - Добрич за разказа му „Виж кой стои на прозореца“. Трите миниатюри „Дом“, „Път“ и „Уют“ донесоха приз за второ място на авторката си Мария-Йоана Динкова на 19 г. от ПМГ „Гео Милев“ - Плевен. Трето място спечели Мария Илиев на 19 г. от Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ - София с разказа си „Още една нощ в изоставената къща“. Поощрения за проза получиха шестима участници в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“: Здравко Андронов на 19 г. от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ - Бургас за разказа  си „Лимнад“, Милица Иванова от Първа езикова гимназия - Варна за разказа „Широко отворен очи“ и съученикът й Александър Габровски за разказа „Сбогуване по Маркес“. „Къщата на илюзиите“ донесе на Давид Костадинов на 19 г. от НУПИ „Проф. Венко Колев“ - Троян поощрение за проза. Същият приз получиха и Ниляй Шериф на 15 г. от ЕГ „Хр. Ботев“ - Кърджали за разказа-изповед „Ще ми разкажеш ли приказка“ и Теменуга Константинова  на 18 г. от Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ - София за разказа „Мрак и стая, пълна с лъжи“.

Лауреатите от националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ бяха поздравени от заместник-кмета на община Бургас Руска Бояджиева с думите: „Когато говорим за Бургас, говорим за Христо Фотев, Петя Дубарова, които са национална собственост. А лауреатите са наше вдъхновение.“ „Младостта и талантът обогатяват всеки един от нас, сменят въздуха в града - сподели Весела Йорданова, специалист по връзки с обществеността в Общината - в синхрон с пролетта. Елица е пазител на Петя и с години обгрижва като приятел десетки млади бъдещи поети и писатели.“ А Теодора, носителка на Голямата награда, поздрави с „Желая ти полет, колкото душат и сърцето ти искат.“ Отличените получиха наградите от Бойко Ламбовски, Иван Сухиванов, Диан Саватева - депутатка, зам.-председателка на Комисията по култура и медии в НС. „Избраните творби са много силни, номинираните привличат с думи“ - каза Диана и даде лична награда на Калоян Колев за оригинално и смело езиково решение на стихотворението му „Гласова поща“. Бургаското издание на вестник „24 часа“ с главен редактор Тони Щилиянова даде свой приз на Десислав Динчева за стихотворението й „Неродена мечта“. И още една традиционна награда, много висока, защото се дава от името на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ - поднесе я директорката Мария Бенчева на Теменуга Константинова за разказа „Мрак и стая, пълна с лъжи“. Финален щрих на високото литературно събитие постави писателят Бойко  Ламбовски като част от журито: „Много ме радва големият брой участници. Това е заслуга на просветените общински власти на Бургас, които правят усилия не само да поддържат този могъщ мотивационен стимул за добротворчество, какъвто е конкурсът „Петя Дубарова“, но и да го развиват. Затова чест и почитание на неговите организатори. Младите хора на България, които посягат към перото и белия лист, се вълнуват от това, което вълнува човечеството.“ Бойко Ламбовски пожела на лауреатите от конкурса, цитирайки Станиславски: „Обичайте изкуството в себе си, а не себе си в изкуството“, а за да има памет, а не само спомени, всички лауреати  и уважили литературния празник получиха сборник с наградените творби „Петя - пристан зелен“.

Радка БАЛЕВА


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *