250 години от рождението на английския карикатурист Джеймс Гилрей

|
На 5 януари Националната галерия за чуждестранно изкуство открива изложба от творби на известния английски карикатурист Джеймс Гилрей, която ще продължи до 15 януари.
Неотдавна се навършиха 250 години от неговото рождение. Това е поводът още веднъж публиката да се срещне с оригиналното му творчество. Галерията притежава колекция от 76 негови творби. Ценителите ще видят около 40 от тях.
 
Джеймс Гилрей е един от художниците, които използват карикатурата като оръжие за борба между английската буржоазия и аристокрацията. Мнозина смятат Англия за родина на карикатурата. Там тя се превръща в самостоятелна част от графичното изкуство.
Художникът е син на гробищен пазач. На тринадесет годишна възраст прави първите си карикатури, които или не са подписани или са с измислени инициали.
Той проявява заложбите си като чирак в ателие за гравиране на документи в Лондон. Поради таланта му го приемат в Лондонската кралска академия, където изучава тънкостите на гравьорското изкуство. Първата му подписана карикатура “Пади на кон” се появява през 1779 година. С прозвището “пади” наричали ирландците. Три години по-късно се появява и първата му политическа карикатура.
Художникът пътешества във Франция, Фландрия и Холандия. Творбите му се издават от Хана Хъмфри, която се грижи за него. Между творбите му в Националната галерия за чуждестранно изкуство са “Демокрация или скици от живота на Бонапарт”, “Апотеоз на корсиканския феникс”, “Въоръжените герои”, “Майсторски удар”, цикъла “Френски нрави”.
Джеймс Гилрей умира през 1815 година след няколко годишно умствено разстройство. Погребан е в двора на църквата “Сейнт Джеймс” в Лондон.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *