3-ти фестивал за нова музика „Туксега”

|
Центърът за култура и дебат "Червената къща" кани в периода 23–25 октомври (събота - понеделник) в Червена зала и в Музикалния център „Борис Христов” (София, ул. “Цар Самуил” № 43, тел. 02/ 9873592) на 3-ти фестивал за нова музика „Туксега”.
Гости: Даниела Щрасфогел, цигулка; Сара Боб, пиано; Росен Захариев, тромпет
Концепция, музикална организация, изпълнение: Биляна Вучкова, цигулка
През последната година изпитах огромно удоволствие по време на концентрираната ми работа, свързана само с още един изпълнител. Представих в Берлин няколко дуо пърформънси с колеги музиканти/танцьори. По време на подготовката ни работим заедно, търсейки връзката между индивидуалностите ни, навлизаме по-дълбоко в креативния процес след като се опознаем по отблизо, създавайки общ език и усет и връзката ни се задълбочава все повече и повече. Процесът на силно артистично сливане е възможен само чрез продължителна съвместна работа и тази година фестивалът „Туксега” е посветен именно на този вид връзка с фестивалните гости.
 
23 октомври (събота), 19.00 ч.
Червената къща, Червена зала
Концерт 1
Изпълнители: Биляна Вучкова, цигулка и Даниела Щрасфогел, цигулка

В програмата: Ено Попе – Етюд №2 из 17 етюда за цигулка; Джеймс Дилон – Избрани дуа за две цигулки; Салваторе Шиарино – Избрано от 6 каприза за соло цигулка; Чиоко Славниц – Дуа за две цигулки (написани специално за двете изпълнителки); Кристиан Волф – Дуо за две цигулки; Сергей Прокофиев – Дуо за две цигулки
24 октомври (неделя), 19.00 ч.
Червената къща, Червена зала
Концерт 2
Изпълнители: Биляна Вучкова и Росен Захариев

Интерактивен пърформанс, свързан с моментна композиция, отразяваща дългогодишната връзка между двамата изпълнители в реално време.
25 октомври (понеделник), 19.00 ч.
Музикален център „Борис Христов” (за повече информация - София, ул. “Цар Самуил” № 43, тел. 02/ 9873592)
Концерт 3
Американски композитори от Източния Бряг
Изпълнители: Биляна Вучкова, цигулка; Сара Боб, пиано

Преди концерта ще се състои дискусия с композиторите Къртис Хюз и Джеймс Борчърс и две от произведенията, написани за Биляна Вучкова и Сара Боб, отразяващи съвместната им работа ще бъдат представени на концерта.
В програмата: Къртис Хюз, "Avoidance Tactics" за пиано и електроника (написанo за Сара Боб); Ерик Часалоу, "Snuffle and Snap", за цигулка и лента (написанo за Биляна Вучкова, предпремиера); Мортън Фелдман, на Аарон Копланд, за соло цигулка; Джеймс Борчърс, "Weeping Water", за цигулка и пиано (написанo за Биляна Вучкова и Сара, предпремиера); Джордж Кръмб, 4 ноктюрни/Нощна музика II, за цигулка и пиано; Лиор Навок, избор от "Старата музикална кутия" за соло пиано; Къртис Хюз, "Insult to Injury" за цигулка и пиано (написанo за Биляна Вучкова и Сара Боб).

Този концерт ще бъде повторен в Берлин на 26 октомври, когато ще се състоят официалните премиери на Борчърс и Часалоу.
 
Фестивалът се осъществява с подкрепата на Trust for Mutual Understanding (Ню Йорк, САЩ). Възможни са малки промени в програмата.
Вход за единичен концерт: 8/6 лв.
Абонамент за двата концерта в Червената къща (само на място в Червената къща!): 12/9 лв.
Вход за Музикален център „Борис Христов”: 6 лв.

За online резервации, закупуване на билети чрез еPay и повече информация посетете www.redhouse-sofia.org.

 
Повече информация за изпълнителките:
Даниела Щрасфогел
Концерти, Майсторски класове, фестивали
•Участие към майсторския клас на фестивала „Споделени тонове” в Берлин, наречен „Разширени техники в съвременния репертоар за цигулка”
• Майсторският клас участва в „Новия музикален фестивал” в Международния университет във Флорида, Маями, С.А.Щ. (произведения на Фелдман, Ксенакис, Лахенман, Биелава и др.)
• Дуо концерт с Борам Ли (чело) в Берлин, Германия и Сеул, Корея (произведения на Селси, Пинчер, Равел, Уолш и др.)
• Дуо концерт с Клемон Гьошел (пиано) в Берлин (произведения на Фелдман, Макей, Шуберт, Крумб, Немцов и др.)
• Представления и фестивали: „Трансарт”, Болзано; „Музикални следи”, Швац; „Международен фестивал за съвременна музика”, Венеция; „Споделени звуци”, Берлин; „Нов музикален фестивал”, Маями С.А.Щ.; „Музика от Северната река”, Ню Йорк;
• Съвместна работа с композитори: Беат Фюрер, Хосе Санчес- Верду, Хелмут Лахенман, Марк Сабат, Сара Немцов, Дженифър Уолш;

Камерна музика, оркестър, музикален ансамбъл

От 2006г. учредител на „Калейдоскоп на солистите” в Берлин;
• От 2006г. поредица гостуващи изпълнения с камерния ансамбъл на „Нова музика” в Берлин; ансамбъл „Резонанс”; камерната академия в Потсдам; „Музикалната фабрика”;
• 2007г.: европейско турне с Модерния оркестър, диригент Пиер Булé;
• От 2007г. дуо с Клемон Гьошел (пиано): съвременен и класически репертоар;
• От 2008г. дуо с Борам Ли (чело): съвременен и класически репертоар

Обучение, награди, майсторски класове
2003-2006 Дипломиране в Университета по изкуства в Берлин. Частни уроци при Уве Мартин-Хайберг, камерна музика с Хайме Мюлер като член на „Калвино квартет”
• Стипендия от комисията на „Фулбрайт” в Берлин, Германия;
• Работа с участници от „Кламфорум Виена” и „Модерен ансамбъл”
2001-2003 Магистратура по музика, Музикален институт в Кливлънд, С.А.Щ.
Частни уроци при Дейвид Ъпдеграф, камерна музика с музиканти от квартетите в Кливлънд и Кавани
• Работа с музиканти от квартетите „Гуарнери” и „Емерсон”
1997-2001 бакалавър по музика, Консерватория по музика „SUNY” в С.А.Щ.
• Частни уроци при Лора Шмуклер, камерна музика с представители на квартетите „Менделсон” и „Гуарнери”
• Стипендия от фондация „Пресер”
Даниела Щрасфогел завършва бакалавърска степен в Консерваторията по музика “SUNY” в Америка. По-късно получава магистърска степен в Института по музика в Кливлънд и Диплома от Университета по изкуства в Берлин. Любовта и към класическата музика се поражда докато свири на цигулка в камерния оркестър на Кливлънд и „Сдружението за нова музика” (Кливлънд, 2001-2003); задълбочава се след участие в майсторските класове на „Модерния ансамбъл” и „Музикалния форум” във Виена. Работила е като музикант и изпълнител в камерния оркестър, също така и с други ансамбли в Германия, включително ансамбъла „Модерен оркестър” (под ръководството на Пиер Булé), Музикалната фабрика (Колон), Камерната академия в Потсдам и ансамбъла „Резонанс” в Хамбург. Даниела е изнасяла концерти в известни зали из Европа, като например Берлинската филхармония; „Гевандхаус”, Амстердам; „Старата опера” във Франкфурт; „Санта Селия” в Рим; „Театър Политема”, Палермо; ”Кампания” (Хамбург) и „Концертхаус” в Берлин. Даниела Щрасфогел е редовен посетител на Камерния ансамбъл за нова музика в Берлин и основател на ансамбъла от солисти „Калейдоскоп”, където преследва целта си да привлече нова публика за класическата и съвременната публика.
 
Биляна Вучкова, цигулка
Българската цигуларка Биляна Вучкова е изнасяла концерти пред международна аудитория като рецитал, камерен музикант и солист в оркестри като Мюнхенския камерен оркестър, струнния ансамбъл „Нова Англия”, оркестър „Метрополитен” от Токио, Симфоничния оркестър на Българско Народно Радио. Нейните концерти и осигуриха участие в някои от световно известните концертни зали, включително залата за представления в Осака, националната концертна зала в Тайпей, „Радиална система 5” в Берлин, както и аудиторията „Манюел де Фала” в Гренада. Биляна е отдаден камерен музикант, силен поддръжник и импровизатор на съвременна музика. Тя е участвала в множество фестивали и серии концерти; по настояще е член на „Радиус”, „Огнена птица”, „Нотариту”, „Група за нова музика”в Берлин и ансамбъл „Работа към развитие”; концерт майстор на „ BMOP”, Бостън и съ-учредител на две нови групи, смесващи музиката с танц. Живее в Берлин и е редовен гост изпълнител в ансамбъла от солисти „Калейдоскоп” и „Музикалната фабрика”. Госпожица Вучкова е издала самостоятелен албум „Лица”, включващ музика от Вивер, Сариао, Кодали и Манери. Нейната активност и музикално обновление я отвеждат и към света на импровизациите. Тя подхожда към съвременния класически репертоар със същото вдъхновение и свобода, които са характерни за нейните въздействащи импровизации и постоянно дирене на непознатото. Родена в семейство на музиканти, Биляна Вучкова е започнала да свири на цигулка на четири годишна възраст. Тя прави дебют в оркестър едва на девет години, а на шестнадесет години записва първия си албум с японската звукозаписна компания „Crown record Ltd.” Сред нейните учители са Петър Арнаудов, Аврам Щерн и Феликс Галимир. Госпожица Вучкова притежава дипломи от Университета в Северна Каролина, Ново училище за социални изследвания и Музикалния колеж в Ню Йорк. Тя е получила най-високи отличия Международното музикално съревнование в Козия, Полша, Националното състезание за изпълнители „CRS” и международното състезание за съвременна музика- „Музиката и земята”. На деветнадесет годишна възраст е поканена в С.А.Щ. да представи пред специалната комисия на „Джаша Хайфайц стипендия за цигулка” своето бъдещо обучение в университета в Северна Каролина.
 
Сара Боб, пиано
Наречена "Разкошна и красноречива" от "Бостън Глоуб", пианистката Сара Боб е активна солистка и камерена изпълнителка на съвременна музика, известна заради каризматичните си изпълнения, колоритна игра и разнообразни програми. Тя е основател и директор на концертните серии Нова Галерия (New Gallery Concert Series) в които се обединяват новата музика и съвременното визуално изкуство с техните създатели. Тя е оригинален член на редица ансамбли, включително нейното пиано / перкусии дуо "Primary Duo", "Firebird Ensemble", и "Radius Ensemble". Призната за артистка която не се страхува да поема рискове, Сара получава безвъзмездната помощ на "Yvar Mikhashoff Trust" за нова музика и топ наградата на международния конкурс Gaudeamus 2001 година. Тя е и получателка на наградата - субсидия на фондация "St. Botolph Club Fondation" 2005 година. Като признание за качеството на работата и и художествените и достойнства, получава първата годишна награда "John Kleshinski" за концертните серии Нова Галерия, както и наградата на "New England Conservatory"за изключителен музикален принос на техен дипломант. Сара в момента живее в Бостън със семейството си и може да бъде чута да свири музиката на Лий Хайла на "Tzadik Records", Къртис Хюс на "Cauchemar Records" и в последниа и диск с музика за соло пиано на Лиор Навокна "NLM Records". За повече информация, моля посетете www.sarahbob.net.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *