3 x 50 в Дома на хумора и сатирата в Габрово

|
На 26 октомври в Дома на хумора и сатирата в Габрово своя сборна юбилейна изложба ще представят трима от най-известните карикатуристи на България – Анатолий Станкулов, Иван Кутузов (Кути) и Румен Драгостинов.
Изявата е наречена „3 х 50”, понеже и тримата навършват 50 години през настоящата година. Всеки от юбилярите е избрал да покаже по 20 от най-ярките си творби, много от които са отличени в редица конкурси за карикатура. Тримата художниците се подреждат в топ-класацията на най-награждаваните български карикатуристи в националните и международни конкурси за карикатура от последното десетилетие. Всеки от тях е лауреат на приблизително толкова награди и отличия, колкото са годините му. И тримата са редовни участници в конкурсите на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово.
Анатолий Станкулов е роден в Русе. Завършва Висшия лесотехнически институт в София със специалност „Ландшафтна архитектура”, а по-късно получава и следдипломна квалификация по журналистика във ВИАС. Работи като художник и секретар в редица вестници, издава първото частно сатирично списание „Шут”, 10 години е арт-директор в рекламна агенция „Юлика”. От 2003 г. е арт-директор на фондация „Имеон-Балкани”, която популяризира изкуството на карикатурата. Илюстратор е на над 50 книги и автор на повече от 5000 карикатури, публикувани в България, Украйна, Полша, Унгария, Швейцария, Германия, Русия, Румъния, Турция, Сърбия, Македония, Япония, Франция, Белгия и др. Член на СБХ и на Федерацията на европейските организации на карикатуристите (FECO). Има 11 самостоятелни изложби и участия в 400 общи изложби на живопис и карикатура в България и чужбина. Носител е на 55 награди за карикатура от национални и международни конкурси. През 2006 г. е обявен от СБХ за Карикатурист на годината.
Иван Кутузов е роден в с. Петрово, Благоевградско. Учи последователно в Националната художествена гимназия и в Националната художествена академия. Години наред сътрудничи на ежедневния и периодичния печат в България и чужбина, илюстрира книги на български автори. Има многобройни участия в конкурси за карикатура по цял свят. През 2005 г. печели в Пловдив наградата „Майстор на карикатурата”, както и Голямата награда за карикатура на СБХ.
Румен Драгостинов е роден в София и е наследил таланта на своя баща – известния български карикатурист Коста Драгостинов. Художник е в сп. „Паралели” и от години работи в областта на графичния дизайн и карикатурата. Носител на 45 награди от национални и международни конкурси за карикатура.
 
Жителите и гостите на българската столица на хумора ще имат възможност да се наслаждават на творбите на тримата карикатуристи до края на настоящата година. Сборната им юбилейна изложба е аранжирана в зала 6 на Дома на хумора и сатирата.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата – ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *