50 години Сатиричен театър “Алеко Константинов”

|
1 октомври 2007 г. бе голям ден за българския театър. Това не беше само премиерата на “Старчето и стрелата”, не беше стартът на новия театрален сезон в Сатиричния театър, не бе и просто отбелязването на петдесетия му рожден ден, а празник на всички театрали, свързали някога живота си със Сатирата. “Този празник е празник на зрялото поколение в театъра.” – сподели режисьорът на премиерната за сезона постановка Младен Киселов.
На въпроса, защо точно “Старчето и стрелата” и не е ли отживелица пиесата, известният български режисьор отговори, че пиесата на Никола Русев (който тази година би навършил 75 години) остава една от най-силните в българската драматургия. “Много от българското население си спомня този спектакъл. Той е знак за гражданско съзнание и режисьорски професионализъм. Ние искаме да възкресим спектакъла отпреди 40 години за новите поколения. Има смисъл да се опита, а Никола Русев заслужава този опит.”
На сутрешната пресконференция присъства и министърът на културата проф. Стефан Данаилов, който изрази надеждата, с този нов старт репертоарната политика на театъра да се избистри, понеже театърът ни неизбежно търси своя нов облик и малко или много по малко го намира.
Директорът на Сатиричния театър Павел Васев разказа подробно за ремонта, извършен благодарение на Министерството на културата и Агенцията за хора с увреждания. Направена е цялостна реконструкция на покрива в корпуси А и B, както и обновление на фасадата и външната изолация. Подменен е въртящият се кръг, сценичната настилка, извършено е цялостно преустройство на фоайетата за публика. Както тези, така и още много други обновления допринасят изключително за новия и модерен вид на Сатиричния театър – какъвто и трябва да бъде всеки европейски театър.
Ала най-голямото събитие беше премиерната вечер. Тя започна с откриването на изложбата в театъра, включваща плакати и снимки от представленията, които са играни през тези 50 години.
Представлението, което успя да върне ума във времената на езическа България, но и да обърне погледа към съвремеността, подари на публиката малко от великия дух на Сатирата, събиран и пазен в продължение на половин век. Главната роля на хан Телериг изпълни Валентин Танев, който си партнираше с Христо Гърбов, Йорданка Стефанова, Явор Борисов, Янина Кашева и др. След края на представлението на сцената се появи и Георги Калоянчев, който прегърна Валентин Танев с думите: “Ти лошо представление не можеш да направиш”. Бяха връчени цветя и поздравителни адреси от парламента, президентството, няколко министерства и почти всички софийски, а и провинциални театри – в знак на почит и признателност към дейността на “майсторите на сатирата”.
Вечерта завърши с коктейл във фоайето на театъра, където се събраха най-големите български театрални дейци, за да се порадват заедно на празника на театъра.
 
Следващите представления на “Старчето и стрелата” са на 14, 22 и 29 октомври. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *