60 истории на журналисти, търсещи достъп до информация

|
На книжния пазар се появи една много специална книга – „Купувам/продавам брега на Дунав”. Иначе казано – 60 истории на журналисти от цяла България, водили (и водещи) своите битки по разни казуси и с различен успех. Но при всички случаи опиращи се на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) – един, по мнението на специалистите, добър и работещ закон. И още – получили (и получаващи) сериозна подкрепа от Програма „Достъп до информация” (ПДИ), която е и издател на книгата.
„Купувам/продавам брега на Дунав“ е част от стратегията на фондацията, свързана с отбелязването на 10-годишнината от приемането на Закона за достъп до обществена информация. Текстовете са написани от координаторите на ПДИ в периода 2003 – 2010, повечето са публикувани в месечния бюлетин на фондацията, а останалата част - в медиите, където журналистите работят. За целта на сборника някои текстове са допълнени, актуализирани или специално написани.
„Купувам/продавам брега на Дунав“ е палитра от журналистически жанрове - редуват се документалният очерк и репортажът, коментарът и анализът, разследването и класната публицистика. Координаторите на ПДИ в страната отразяват част от знаковите съдебни дела по ЗДОИ през годините („Военен прокурор смеси ЗДОИ със съдебната власт“; „Секретно, по-секретно, Милен Велчев“; „Рецепта за укротяване на засегнат директор“; „За имотите на един прокурор“; „Колизии на Темида по лудогорски“; „По следите на едни рекламни пари“), от потискащите перипетии на НПО („Срам: парламентаристи премълчават заплатите си“; „Филмът „Властта отказва информация“ не слиза от екран в Разград“; „Д-р Литов притисна Хисар, Карлово, Стамболийски и Асеновград“), от неравните битки на журналистите („Дали българският журналист е гражданин на РБългария“; „Как да направим удобен за всяка власт вестник“; „Репортерът като участник в реклама за бира „Загорка“, „Всички на слушалка, държавата – в Страсбург“, „Законът като инструмент за мъст“) и от одисеите на граждани, попаднали в клопката на бюрокрацията и бездушието („Наказателни отряди посягат на граждани с остър език“; „Бивш кмет осъди два пъти ОбС“; „Паркинг с римска баня“, „Дразнителят от „Динамик такси“, „Офицер вади от унеса „Бюро по труда“, „Операция „Ловеч без скоби“).
250-те страници на „Купувам/продавам брега на Дунав“ са хронология на нелекия път, който изминаха за 10 години трите власти и гражданското общество, ползващи процедурите на ЗДОИ. Книгата е адресирана към журналисти, юристи, неправителствени организации и граждани, загрижени за качеството на информацията, за ограниченията и нарушенията в нейното предоставяне и за механизмите за защита на правото на информация.
„Купувам/продавам брега на Дунав“ се издава в рамките на проекта „Местни медии и свобода на информацията в България“, осъществяван от The Management & Media Academy/Free Voice и Програма „Достъп до Информация“, с финансовата подкрепа на Програма МАТРА на Министерството на външните работи на Кралство Холандия.
Съставител и редактор на сборника е Николай Н. Нинов, оформлението е дело на художника Николай Пекарев.
 
ПДИ ще представи новата си книга на 26 ноември от 19 часа в книжарница „Хеликон“, фоайето на гранд хотел „България“. „Купувам/продавам брега на Дунав“ се разпространява от веригата „Хеликон“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *