7-мо СОУ посрещна и Георги Михалков

|
На 16 май писателят Георги Михалков гостува на 7 СОУ „Свети Седмо­численици”. Тази среща е своеобразно продължение на известния вече проект “Писатели госуват в Седмо” на Живка Симова.
Различното е, че самият писател откликна на идеята (за която е разбрал от сайта Слово.бг) и благодарение на преподавателката по български език и литература Даниела Младенова ученици от осми и десети клас прочетоха много от неговите разкази и с вълнение посрещнаха автора в училищната библиотека.
Имахме възможността да задаваме различни въпроси, отнасящи се до впечатляващите му разкази.
За тези, които не знаят, ще щрихирам само, че Георги Михалков е един от съвременните български писатели, пишещ и на български, и на международния език есперанто. Творбите му са по-известни в чужбина, отколкото в родната му страна, но причината за това е, че живее в продължение на 8 години в Унгария, а също така и пътува много. Най-новият му сборник - „Почивка на Карибите” съдържа 28 разказа, в които се открояват различни емоционални състояния. В повечето от тях присъства мотивът за завръщането в родината, което бихме могли да свържем и с дългите му отсъствия от България.
„За да бъдеш писател, трябва да си и малко психолог” – това са първите думи на писателя, отнасящи се до начина, по който изгражда образи на различни хора - от безпризорни деца и сирачета до директори на фабрики и босове от подземния свят. Животът му извън България представляваше също голям интерес у младите читатели.
Неотдавна имах възможност да присъствам на представянето на книгата “Почивка на Карибите” от литературния критик Йордан Евтимов. Той спомена, че тези разкази са кратки, но диапазонът на темите е извънредно широк, така че всеки човек може да намери разказа, най-близък до сърцето му. За мен това е „Продавач на звезди”. Той се различава от другите по това, че е малко по-изпълнен с живот, с щастие, с доброта, а това което ме изненада е, че е написан в навечерието на новата 2006 година.
Друг споменаван и коментиран разказ беше „Спомен” (все още неиздаден, но публикуван в интернет).
Чрез словото си Георги Михалков изпълва своите читатели с надежда и се стреми да им покаже красивото, доброто, възвишеното, с единствената цел - да сътворява истината.
След като прочете разказите му, човек става по-добър, по-възвишен. Хубаво е, когато някой усети, че в определени моменти от живота си “става по-човек и по-малко механизъм.”
 

Лилия Богданова,
10Г клас на 7 СОУ, СофияКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *