70 години Национален студентски дом

|
Юбилейни празненства разтърсиха площад Народно събрание на 30 май - Денят на студентския дом.
Тържествено беше осветена паметната плоча, посветена на дарителите на Националния студентски дом. Освещаването извърши архимандрит Йоан, протосингел на Софийската митрополия.
На открито, на площада пред Студентския дом концерт изнесоха Академичен хор "Ангел Манолов" и Академичния фолклорен ансамбъл. Скечове изпълниха студентите от театър-студио "Студентина". Тази част на вечерта завърши с общо хоро на жълтите павета.
Втората част на празника се проведе в Галерията на Студентския дом и включваше откриване на изложба "Създателите на Студентския дом" и представяне на книгата "Спомени за Студентския дом". Благодарности и спомени споделиха бивши и настоящи деятели. И, естествено, празникът завърши с коктейл...
Борис Драгоров пише във вестник "Студентска борба" през 1939 г. в статията със заглавие "За старите и младите" следното: "Почитайте, ако не известни лица, то поне положения от тях труд и големите им успехи. Та нали те съградиха студентската твърдина, изразена в множество силни национални манифестации, в кървава дори борба срещу пораженството, в хубавия студентски дом, който ние все не можем да довършим, в Берковската колония и пр. Да се сепнем! Да създадем традиция и разумна приемственост между стари и нови хора у нас, за да не идваме до нещастното положение днес да рушим съграденото от вчера". С този цитат завършва книгата "Спомени за Студентския дом". Историята продължава да се пише.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *