70 години от рождението на Владимир Башев

|
На 2 юни в НДК програма "Писмена" на Салона на изкуствата представи литературна вечер по повод 70 години от рождението на Владимир Башев.
Организатори са Съюз на българските писатели, Национален литературен музей и Съюз на българските композитори. Водещ на вечерта бе Елица Виденова - журналист и носител на наградата "Владимир Башев" за 1998 година.
Актьорът Антоний Генов изпълни някои от най-известните стихотворения на поета - "Време", "Познание", "Тишина", "Човечество" и др. Изпълнението беше изразително, но монотонно и тихо, което отчасти скри духа на стиховете и не позволи на по-голямата част от аудиторията да ги възприеме.
Слово произнесе Георги Константинов. В него той заяви: "Едва ли има друг поет от втората половина на двадесети век, който да прилича повече на своето време от Владимир Башев... Той вярваше във висшата мисия на поезията. От него се излъчваше талант... Нека не го забравяме рано! Той даде всичко от себе си за своя кратък живот."
Композиторът Тодор Трайчев и дъщеря му, Теодора, изпълниха три песни по стихове на поета. Прочетени бяха две стихотворения, посветени на Владимир Башев - авторско на Елица Виденова и стих на Любен Гройс, произнесен от съпругата му - Гергана Кофарджиева.
За поета Никола Инджов сподели: "Той и неговата поезия представляваха една позиция във времето." Иван Гранитски отбеляза печалните традиции в българската култура талантливите писатели да си отиват рано от живота, а на събития, свързани със значими личности от областта на културата и изкуството, да не присъстват нито политици, нито представители на министерства и културни институции. На 28 юли издателство "Захарий Стоянов" ще издаде в поредица "Българска класика" сборник с 55 стихотворения на Владимир Башев. Стихосбирката е озаглавена "Познание".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *