75 години от първото издание на Йовковата книга “Вечери в антимовския хан

|
На 6 ноември в рамките на Йовковите празници в Дом-паметник “Йордан Йовков”, гр. Добрич, се проведе литературна вечер, посветена на 75 години от първото издание на сборник “Вечери в Антимовския хан” от Йордан Йовков.
Програмата на вечерта започна актьорът Добри Атанасов, който с невероятно майсторство представи разказа на Йовков “Баща и син”. Чувството на радост и топлина, които предизвика изпълнението на актьора у публиката, доказа още веднъж, че преди да изучаваме Йовков, трябва да го прочетем. Гостите на вечерта, между които беше и почетния гражданин на Добрич – Йордан Дачев – изследовател на Йордан Йовков и неговото творчество, бяха от всички възрасти – от ученици до пенсионери, което свидетелства за нестихващия интерес към Йовковото творчество.
Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник “Йордан Йовков” разказа за дългогодишната вече добричка традиция да се чества Певецът на Добруджа в родния му край. Сподели някои интересни подробности от историята на книгата “Вечери в Антимовския хан”. За първи път книгата е издадена през 1928 година от издателя д-р Ж. Маринов с тираж 3000 броя и е получила само три рецензии, оригиналите на две от които се съхраняват в Дом-паметника. Първата рецензия е била на Цветан Минков от “Литературни новини”, втората – от Иван Менщиков и третата от Димитър Шишманов, вестник “Слово”. В дом-паметник “Йордан Йовков” също така се съхраняват и две книги от първото издание с автограф на великия писател.
Г-жа Маринела Петкова, сътрудник на ДП “Йордан Йовков” пък разказа за преводите на произведенията на твореца на други езици. Книгата “Вечери в Антимовския хан” била изключително трудна за превод, за разлика от едно друго произведение на Й. Йовков “Старопланински легенди”, която имала над 10 превода включително на корейски и арабски. Съществуват три превода на “Вечерите”, първият от които е направен още приживе. Първият превод е бил на сръбски, а вторият на румънски език.
Програмата продължи Драгомил Георгиев, литературен критик и учител по литература и български език в Езикова гимназия, с представяне на новия брой на вестник “Антимовски хан”. Съдържанието, посветено на Йовковите тържества и Деня на будителите, е богато и разнообразно. Публикувани са статиите на поетесата Пепа Божкова, Кремена Митева и Йордан Дачев, интервюто на Марина Константинова, главен редактор на вестника, с писателя Антон Дончев, откъс от романа на Галин Никифоров, който спечели специалната награда в националния конкурс “Развитие” и стихотворения на млади творци.
В заключение на литературната вечер свои стихове прочетоха поетите Драгни Драгнев, Генчо Златев, Марина Константинова, Ирина Янкова и Сашо Серафимов – членове на Сдружението на писателите.
 

От Добрич специално за Словото: Валентина Димитрова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *