80 години списание “Пламък”

|
На 1 март в зала 7 на НДК се проведе тържествено честване на 80-годишния юбилей на списание "Пламък".
Актьорът Петър Петров прочете прочуствено поемата на създателя на списанието Гео Милев "Септември". Слова за списанието и своеобразния му юбилей прочетоха директорът на издателска къща "Пламък" Георги Константинов и писателката Леда Милева, дъщеря на Гео Милев.
Списание "Пламък" е основано през драматичната 1924 г. Едва ли днес има друго литературно издание с толкова стара и богата история. Минало е през различни перипетии, променяло се, прекъсвало е за дълъг период и възобновено - до настоящия етап, много специфичен и труден за отстояване, за творчески изяви и читателска съпричасност.
Определяйки основната му задача "да бъде факел, който отразява пътя към новото бъдеще..., да обжегне мухъла в душите, да изгори идейните вехтории в живота", Гео Милев недвусмислено го ориентира и обявява като "трибуна на демократичната българска интелигенция".
Днес "Пламък" е списание на младите, на идващите, заредено е с бъдеще - независимо от неблагоприятните условия за литературна периодика и за професионална литературна работа сега. В списание "Пламък" беше създадено и името на тази нова литературна вълна - "Внезапно поколение". Нека продължим да срещаме на страниците му както произведения на няколко поколения български автори, така и творби на писатели от близки и далечни страни.
Честит юбилей!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *