Art Eternal Gallery отваря врати за “Седмици на аборигенското изкуство”

|
На 12 април от 18:30 часа в галерия Art Eternal (ул. “Димитър Моллов”, 28Б) ще бъде открита изложба на Тодор Велин, представяща картини, нарисувани в традициите на автентичното аборигенско изкуство. Събитието ще даде начало на кампанията “Седмици на аборигенското изкуство”, която ще продължи до 30 април.

През това време посетителите на Art Eternal ще могат да видят трийсет от картините на българския художник, живял и творил в Австралия през последните 22 години. Негово дело са иконописите и стенописите в няколко църкви и катедрали в Австралия. Постепенно там той се запознава с традициите и техниките на аборигенското изкуство и творческите му търсения поемат друга посока. Тодор Велин започва да рисува картини в аборигенски стил, със свой собствен отпечатък и леко модернизиран нюанс. Художникът, който вече изцяло се е посветил на аборигенското изкуство, до момента има над 200 картини, в които са използвани изразните средства на древното изкуство - точки, черти, линии и символи.

Може би това е изкуството, което най-точно кореспондира с идеята, заложена в древната сентенция - “Изкуството е вечно, животът е кратък”. Аборигенското изкуство е на повече от 40 000 години. То се предава от поколение на поколение и първите му образци още могат да се видят върху хиляди скали в цяла Австралия, превърнали се в свещени места за аборигените, откъдето те черпят вдъхновение. Изключително силна е връзката на аборигенските племена с природата и земята, тяхната митологична отдаденост и възпроизвеждане на света лесно се откриват в картините им, рисунките по телата им и по дървесните кори.

Съвременното движение в изкуството на аборигените започва през 70-те години на миналия век с помощта на четки и акрилни бои върху мазонит или канаваца. Дотогава те рисуват върху скали, кори или върху телата си. Днес картините на аборигените се търсят в цял свят и интересът към тях е огромен. Галерията Art Eternal е единственото място в Източна Европа, където хората могат да се докоснат до това древно изкуство.

В предстоящата изложба, редом до картините на Тодор Велин, в Art Eternal ще бъдат изложени и картини върху дървесни кори на друг български художник - Венцислав Вълчев, който също е бил запленен от аборигенското изкуство и е посветил енергията и работата си на него.

Докато текат “Седмиците на аборигенското изкуство”, екипът на галерията ще предложи на посетителите и други събития, в които са включени интересни срещи, прожекции и инициативи.

Създателят на Art Eternal Gallery, Ангел Христанов, е посветен на идеята за насърчаване на културното многообразие, изкуството и талантливите творци. Със “Седмиците на аборигенското изкуство” ще бъде сложено само началото на серия от подобни проекти в тази посока.

На 12 април от 18:30 часа Art Eternal Gallery отваря врати за аборигенското изкуство, в компанията на традиционна австралийска музика и многопластовите картини на Тодор Велин. Една добра възможност за гостите да скъсят огромното разстояние между България и Австралия и да се потопят за кратко в автентичната атмосфера на родината на аборигените.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *