Café d’Europe отбелязва културното разнообразие на Европа в двадесет и седем европейски столици

|
Café d’Europe ще се проведе под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Карл Дийм, посланик на Австрия в България във вторник, 9 май 2006 г., Денят на Европа
Правителството на Австрия и Институт на регионите в Европа (Institut der Regionen Europas — IRE) с гордост обявяват началото на Café d’Europe, което да отбележи Деня на Европа.
Café d’Europe представлява мащабен културен проект, който ще обхване цяла Европа. За първи път в подобен Европейски проект са включени и държави, които все още са кандидат—членки на Европейския съюз - България и Румъния. Café d’Europe ще се проведе в 27 европейски кафенета в 27 европейски столици и целта на проекта е да демонстрира кулинарното, културното и емоционалното разнообразие в Европа.
В България Café d’Europe ще се проведе на 9 май от 11 часа в Кафе България (Гранд Хотел България, бул. "Цар Освободител" 4). Водещ на събитието ще бъде журналистът Бойко Василев. Българската писателка Мирела Иванова, автор на стихове, разкази, литературна критика и публицистика и лауреат на множество литературни награди ще представи своя текст за "Истории на Европа".
 
Café d’Europe е инициатива на Институт на регионите в Европа (Institut der Regionen Europas — IRE) и се провежда под патронажа на Австрия, която е председател на Съвета на Европейския Съюз.
В Европа кафенето "отразява" местната култура и едновременно с това представлява своебразно средище за комуникация и културен обмен. То е символ на европейското наследство, което всички ние споделяме.
 
Европа слуша
Café d’Europe е най-вече форум за младежта на Европа и за гостите на 27-те кафенета, където ще се проведе събитието. В Деня на Европа тези кафенета ще се "превърнат" в място за дискусии, идеи, творчески импулси, предложения и въпроси. Café d’Europe ще бъде и символична "работилница" за писатели — във всяка от 27-те евро-пейски столици автори, писатели и граждани на Европа ще се съберат, за да напишат своите "Истории на Европа".
 
Истории на Европа
Президентът на международната организация P.E.N. Жири Груса покани 27 европейски автора да се включат в инициативата с авторски текстове по темата "Съблазнителна Европа". Тя е интерпретирана от всеки автор и текстовете ще бъдат представени в кафенетата на европейските столици на 9 май 2006.
Посетителите по време на събитието също ще могат да вземат участие в творческия процес и да напишат свой текст. Всички гости на Кафе България в София също ще могат да дадат своя личен принос за отбелязването на Деня на Европа и да напишат свои тесктове за "Истории на Европа". Всички текстове ще бъдат събрани и публикува-ни в антология. Така, при отбелязването на културното разнообразие на Европа, всяка държава ще участва в написването на "Истории на Европа" — от Дъблин до Атина и от Лисабон до Рига.
Автори като Мирела Иванова в София, Вацлав Хавел в Прага, Ева Демски в Берлин, Кристиан Сингер в Париж, Ян Беке в Амстердам и Тимоти Гартон Аш в Лондон, както и много други европейски автори ще представят своя литературен принос към европейската тема в местното Café d’Europe и ще проведат дискусии с публиката.
 
Диалогът
Австрия, която е председател на Съвета на Европейския Съюз, организира този уникален ден в цяла Европа, за да окуражи и даде пълнота и сила на диалога с гражданите на Европейския Съюз.
"Най—добрият начин да събудим любовта към Европа е да открием емоционалното и културно разнообразие за себе си", каза д-р Ханс Винклер, държавен секретар на Австрия.
 
Вестникът на Европа
На 9 май в цяла Европа ще бъде публикуван и един уникален вестник. В това специал-но издание на уважавания по целия свят Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) ще има репортажи от широката кореспондентска мрежа на вестника от 27 държави. Този вест-ник за Деня на Европа 2006 ще бъде публикуван както на немски, така и на английски език. Немската версия ще бъде разпространена и от дневното издание на F.A.Z.
 
Сладка Европа
Кафето и десертът са неотменна част от културата на кафенетата. Café d’Europe ще предложи на гостите си една пан-европейска селекция от сладки специалитети. 27 рецепти ще бъдат събрани в книжка, която гостите ще получат като сладък сувенир за Деня на Европа 2006.
 
Инициаторът на проекта
Институт на регионите в Европа (Institut der Regionen Europas — IRE) е научен институт, който се намира в Залцбург.
Създаването на IRE поставя началото на една неправителствена институция от свето-вен мащаб, която се ангажира със задачата да отговори на увеличаващото се значение на различните региони и общества в една разрастваща се Европа, както и да улесни комуникацията между тях и да намали информационния дефицит. IRE се занимава и с потенциални проблеми от различен характер, популяризира предимствата на междурегионалното икономическо сътрудничество и стимулира потенциала на различните региони в Европа.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *