Canon Bulgaria показа “Снимка на годината 2003”

|
На 5 февруари 2004 г. в Националната художествена галерия Canon Bulgaria официално обяви резултатите от Националния конкурс „Снимка на годината — България 2003“ и откри изложбата с наградените и допуснатите до последния кръг близо 100 снимки. Победителите в разделите „Репортажна фотография“ и „Художествена фотография“ получиха фото и видеопродукти Canon на стойност 3000 лв., а творбите на победителя в раздел „Цикъл снимки“ ще бъдат изложени в 5 града в страната през тази година. Изложбата в Националната галерия ще продължи до 25 февруари.
Квалификация. Снимка © Асен ТоневВ конкурса за 2003 г. са присъдени награди на четирима автори. Асен Тодоров Тонев е победител в раздел „Репортажна фотография“ (със фотографии на спортна тематика), Мариета Тодорова Тодорова-Карастоянова печели първа награда в раздел „Художествена фотография“, наградата в раздел „Цикъл снимки“ получава Николай Петров Илиев (за снимките на кукери), а тази за най-млад участник — Мая Йорданова Николова (12 г.).
Приземяване. Снимка © Мариета ТодороваВ раздел „Репортажна фотография“ бяха номинирани творби на Олег Попов (предложил снимки от Ирак, но за съжаление — не най-добрите си попадения, раз­про­стра­ня­вани и от световните агенции) и Веселин Боришев (който, според журито, е прекалил с обработката на снимките след това), а в раздел „Художествена фотография“ — на Вера Райчева и Цветан Четъшки. Номиниран беше и цикъл от снимки на Николай Стоянов (от Формула 1).
„Мисията на Canon е да създава условия за тези, които си изкарват хляба или снимат за удоволствие, да могат да изявят напълно своите заложби. Удовлетворен съм, че във второто издание на конкурса участваха повече от 170 автори с над 600 творби. Сред участвалите са едни от най-известните имена на фотографската общност в България“, заяви г-н Атанас Настрадинов, управител на Canon Bulgaria. „Щастлив съм да съобщя, че от следващата година чрез конкурса ще бъде обогатяван фондът „Произведения на съвременната българска фотография“ на Националната художествена галерия, а заедно с галерията ще организираме ежегодна Национална фотографска изложба „Снимка на годината“. Пред журналистите г-н Настрадинов и зам. директорът на Галерията г-н Борис Климентиев подписаха договор за това.
По силата на този договор Canon Bulgaria ще откупува подбрани от специална комисия творби, които ще попълват фонда на галерията. Броят им ще зависи от художествената стойност на фотографиите, участвали в конкурса. В общия случай те ще бъдат до 10 годишно.
Журито в състав Димитър Дилков, Иво Хаджимишев, Живко Ангелов, Борис Мисирков и Филип Зидаров подбра и творбите, които ще бъдат изложени в Националната художествена галерия от 5 до 25 февруари 2004 г. При гласуването всички участващи фотографии са били маркирани с номер, а имената са били отделно, т.е. членовете на журито до последния момент не са знаели за кого точно гласуват и по този начин е избегнато всякакво субективно влияние.
Изложбата се организира съвместно с Националната художествена галерия и е едно добро начало на бъдещото сътрудничество.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *