Club Des Belugas са сладък джаз-фънк и много любов

|
Докато слушах на живо Клуб де Белугас (Club Des Belugas), през цялото време имах чувството, че съм на някой бразилски плаж и пия сангриа, а слънцето тъкмо залязва и наоколо се носи аромат на лято. Такова усещане създават тези хора с музиката и настроението си. Да се чудиш как носят толкова топлота в себе си, след като идват от студена Германия.
Групата идва за втори път у нас и беше в състав Мики Неър - барабани, Матиас Бангърт - бас, Роман Бабик - клавир, Карлос Боус (наричан от Бренда просто Кинг Карлос) - саксофон и флейта, Детлеф Хьолер - китара и Бренда Бойкин - вокали.
Най-често определят стила им като нюджаз или лаундж. На 16 и 17 септември чухме още много фънк, малко суинг, малко соул, много боса нова ритми и щипка класически джаз. Резултатът няма как да не е вълшебен.
Още с появата си на сцената покоряват с магнетичното си присъствие. Всъщност правят го още преди да се качат на сцената, докато поздравяват всички, покрай които минават. Такава музика няма как да не се изпълнява от сърце с много, много любов. Това е саундтракът на щастието.
Това си мисля, докато Кинг Карлос вади първите звуци от саксофона. Мигновено всичко друго изчезва и остава само една голяма, топла музика, която наливам в душата си. Хубав весел фънк, съчетан с разтапящи вокали и нежни, позитивни текстове. "Love Is In Town" започва и вече няма как да не ни се дотанцува.
Бренда е просто невроятна - за нея няма друга дума. Пее невероятно, има невероятен заряд (преди една от песните сякаш медитираше), но най-вече - има невероятен контакт с публиката. Непрекъснато слизаше на дансинга, смесваше се с танцуващите, танцуваше с всекиго от тях, говореше им - сигурно тя и бендът се забавляваха толкова, колкото всички гости, взети заедно.
Двете лирични песни - "Kiss Me" и "Chocolate and Chili", за които Бренда каза, че са "sensual", са толкова толкова нежни и вълшебни, че преживяването им е неописуемо, изстрелващо на седмото небе, галещо нежно душата. Дали ангелите си пускат Клуб де Белугас?
Бързите и динамични парчета като „Wildcats Gotta Move”, “Don`t Fight The Spirit» („Ако ви се танцува и ви се пляска с ръце, не се съпротивлявайте срещу духа!”) и „Backbreaker” (“За онези момчета, дето каквото и да направиш за тях, все са недоволни”) образуват вихър от танцуващи и забавляващи се хора. Самата Бренда на няколко пъти едва не изпада в транс от удоволствието да пее и да е сред тези „хора, които не се притесняват да изразят себе си и да се отпуснат”.
Сред изненадите беше чудесното изпълнение на Мики - барабаниста, на “Lonely Town” на Бил Уитърс. Малко по-късно той и Бренда останаха сами на сцената, за малко барабани и вокали, които звучаха просто страхотно. «Мисля, че моите предци много, много отдавна са правили нещо подобно - само глас и барабани, не са имали електрическо пиано - коментира Бренда. - Не мога да пея това нещо обута» - каза и си събу обувките на сцената.
Оставиха, разбира се, най-хубавото за накрая. Разпознаваме акордите на „What Is Jazz” - може би най-известната им песен. Не спираме да танцуваме и да си пеем „па-ри-ри-ра”. Следва също толкова любима песен - „Some Like It Hot”, въведена от непринудения въпрос на Бренда „Do you like it hot?”, който предизвиква бурен възторг сред публиката. Тази песен се оказва и последна, но бендът определено не иска да си тръгне. Накрая импровизира още няколко акорда, после още няколко... после още няколко. И ние не искаме те да си тръгват. Бис няма, за съжаление, но се разделяме с усещането за преживяно щастие.
Не съм виждала досега музиканти, толкова щастливи от това да са на сцена и да свирят, и да са сред точно тази публика. Групата дори има парче, наречено „Sofia Clubbing”. Самият Детлеф, китаристът, накрая също не издържа на порива и весело заподскача по дансинга на края на вечерта. Спокойна и щастлива музика и много добро настроение - какво може повече да иска човек? В края на вечерта ние носим парченце музика, те носят парченце публика в себе си... и надеждата, че ще се срещнем пак.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *