GRAPHILLA виртуална реалност в Бургас

|
Бургас е щастлив град, защото в него се случват някои неща за първи път. Както и тази реална изложба на хората от бранша на визуалните изкуства и рекламата.

Макар и внушителна на пръв поглед цифра, 130 принта се оказаха недостатъчни за да съберат стойностните проекти, показани във форума. Тук има всичко: шрифтове, запазени знаци, реклами, триизмерни 3D графики, компютърни игри, рисунки, илюстрации, лого, уеб, печатен дизайн,фотография.

За хората в интернет пространството GRAPHILLA е познато. Това е първият частен български специализиран форум за графичен и уеб дизайн, триизмерна и двуизмерна компютърна графика и анимация е създаден през 2001 г. от водещи професионалисти в областта на дигиталните визуални изкуства, доказали своите умения в успешното изпълнение на множество български и международни проекти. Всеки от участниците може да обмени мисли, да потърсиш помощ или да развие нечия идея.

GRAPHILLA се е посветил на създаването на професионална общност на българските художници, аниматори, уеб-дизайнери и фотографи.Преди 8 години те започват да разговарят чрез този сайт на различни теми. Не искат нито масовката на общите форуми, нито техните работи да прашасват в някоя тъмна галерия без посетители. Постепенно темите се увеличават, разделят се по специализирани секции и достъпът на нови автори е ограничен чрез задължително представяне на портфолио – с една единствена цел, нивото да се държи високо.

Не знам какъв е бил принципът на подбора, но в бургаската изложба има всичко, а най-много - талант с оригинални хрумвания, изпълнени прецизно и въздействащо.

Впечатляващи са детските илюстрации на Елица Сърбинова и Мая Бончева. Завършените с невероятна фантазия и прецизност картини на Г. Марков. Неговите “Лешникотрошачката” и “Разказвача на приказки” ни връщат към тайнството на детството. Абстрактните рисунки на Виктор Мъжлеков, фантастични и причудливи, родени сякаш в друго измерение са многоцветни и запомнящи се. Някои неща те оставят очарован от техниката на изпълнение.

Перфектно подредените “Винени бутилки” на Дилян Караиванов са реклама за Винария. Запазените марки и логото на художници като Климент Калчев, Ивайло Николов и Радомир Тинков те карат да мислиш, че има още неоткрити неща. И още и още. Много от представените творби са работени по поръчка. Авторите споделят, че работата за клиент е удоволствие и провокация за тях.

Изложбата се радва от първия ден на откриването си в Бургас на голям интерес, особено от млади хора. Форумът спечели нови приятели в морския град, а защо не и нови участници.

До 3 май тя ще населява залата на Дружеството на художниците в Бургас на ул. Александровска 22. След това поема своя път към Добрич.
 

Соня Кехлибарева

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *