Lamb за пръв път в България

|
Концертът на Lamb в София е третото тяхно участие за последните пет години. Британците дойдоха на софийска сцена, промениха няколкостотин живота и продължиха смело към следващата си концертна дестинация.

Зад "овчето" име се крият имената на двама музиканти – Лу Роудс и Анди Барлоу. Те са родом от Манчестър и творят съвместно от 1996 година. През последните няколко години Lamb бяха прекратили съвместната си дейност, но Лу и Анди разработваха солови проекти. Музиката им е уникална и едва ли има стил, който да я описва достатъчно точно. Традиционно е класифицирана като трип-хоп, но тя надскача определенията на този стил, за да прелее в сплав от електронна музика, ейсид джаз, чилаут, дръм енд бейс и магия. Лу Роудс има специфичен топъл и чувствен тембър, а музиката на Анди Барлоу се отличава с ярка индивидуалност. Това прави групата единствена по рода си. В съчетание с поетични и емоционални текстове се получава невероятна комбинация, на която българските почитатели имаха възможността да се насладят на 20 юни.

Преди участието си Лу и Анди отделиха време да се разходят и да се запознаят със своята публика. Те разговаряха с феновете си и се снимаха с тях, като обърнаха внимание на всеки, дошъл да ги види.

Въпреки че бе обявен за 9:30 ч., концертът започна в 10 ч. Чакането само нажежи атмосферата още повече. Точно в 10 часа на сцената се появиха Lamb в целия си блясък и телепортираха публиката в съвършено друга реалност – на няколко хиляди метра височина. Заедно с тях на сцената беше и басистът Джон Торн. По-късно стана ясно, че именно заради проблеми с баса се е наложило закъснението, за което групата не пропусна да се извини още в самото начало.

Песните се лееха една след друга, прекъсвани единствено от овациите на омагьосаната публика. Ритъмът им напомняше сърдечен пулс. Lamb изпълниха най-добрите песни от албумите си „What sound” и “Fear of fours”. Не пропуснаха и станалите емблематични за тях “Gabriel” и “Gorecki”, които голяма част от публиката пя с насълзени очи. Заедно с Джон Торн представиха и нов, специален аранжимент на „Angelica”. Лу Роудс изпълни няколко песни от соловите си проекти. Анди Барлоу се изяви като музикален виртуоз, прескачайки между електронния пулт, клавира и ударните инструменти. Самата Лу също на няколко пъти посегна към барабаните, а част от песните изпълни с електрическа китара в ръце.

Музикантите на няколко пъти благодариха на феновете за това, че са толкова страхотни. Те изразиха щастието си да са точно на това място, точно пред тези хора. „Всичко тази вечер очевидно е прецакано, освен вас, разбира се” – пошегува се Анди Барлоу. По време на целия концерт той не спираше да повдига градуса на настроението и да ентусиазира публиката, а в края на участието два пъти скочи в морето от ръце пред себе си. Голяма част от емоцията на концерта беше дело именно на публиката. По всяко едно лице се четеше радостта от съпреживяването на този уникален съкровен момент. Емоционалният заряд ескалираше до момент, в който трудно можеше да се контролира. Lamb не са комерсиална група и за тях сърдечността на феновете значи много. А за феновете сърдечността на Lamb значи много.

Групата два пъти излиза на бис – първия път с песента „Lullaby”, а втория - “Bonfire”, която и закри концерта. Преди последното изпълнение музикантите предупредиха полудялата публика, че имат време само за още една песен, но понесените върху облаците фенове не искаха да слизат на земята.

„За пръв път съм в България. Харесва ми тук – каза Лу Роудс. – Отдавна искахме да дойдем тук. Били сме и в други източноевропейски страни, но хората там са... особени. Българите са топли. И много сърдечни.”

„Няма да разработваме бъдещи продукции – сподели още тя. – Не и като Lamb. Но работим върху солови проекти. Пак работим заедно, Анди е мой продуцент. Страхотно е да сме заедно. Тези хора са ми като братя.”

Концертът на Lamb бе реализиран в рамките на тридневния Park Live Fest, който се проведе в Борисовата градина и в клуб „Ялта”. На 20 юни – последния фестивален ден – на сцената се изявиха още Газ Кобейн, Phuture Shok, Crazy P и Plaid.
 

Десислава Гичева




Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *