Napalm Death и Therapy? открихa фестивала On Fest в Интер Експо Център

|
В началото на учебната година културните събития и фестивали в София направо валят. Едно от най-мащабните събития – On Fest в Интер Експо Център, започна на 16 септември. Нещо средно между фестивал, изложение и зона за забавления, в продължение на три дни на него се представят огромно разнообразие от гейм-маратони, бойни изкуства, манга, графити и концерти и още куп интересни дейности. Лекции за аниме и уроци по модерни танци делят място с достижения в рисуването и новите технологии.
Музикалната програма е меко казано привлекателна – през тези три дни множество български и западни имена ще разтърсят сцената в зала 5 на Експо Центъра.
Началото на Он фест бе сложено в петък от две доста сериозни световни банди – бирмингамската грайндкор машина Напалм Дет (Napalm Death) и ирландското пънк трио Терапи? (Therapy?). Съпортът пък е от сериозни български банди – вездесъщият Светльо & the legends, Бастардоломей, пловдивчаните от Колапсо, и севлиевската шайка D.S.O.L.
Да си призная честно, в началото малко се поразочаровах – първата група бе Колапсо, които принципно имат плътен, мощен звук. Нищо подобно не можах да чуя тук. Всъщност нищо не се чуваше по принцип - от кънтящите тенекиени стени на залата и увеличената до крайност сила на звука всичко се превръщаше в едно огромно мазало.
Colapso. Снимка © Веселина Пенкова

Бастардоломей имаха късмета поне малко да им бъдат увеличени вокалните партии и мощният им дръм-бийт накара малко изумената от такова начало публика да почне да се чувства като на концерт, а не на посещение на Ниагарския водопад.
Бастардоломей. Снимка © Веселина Пенкова

Последва дълъг саундчек и след това зверският рев на Барни Грийнуей оповести началото на по-сериозната част. Тук вече си поотдъхнах – барабаните на Дани Херера се чуваха, и дори различавах някои китарни рифове на Мич Харис. Екстремната банда свири доста разнообразен сет – парчета като "When all is said and done" от последния им албум, и стари шлагери като "Scum" и "Suffer the children".
Терапи? също направиха голяма пауза за звукови проби, но сетът им си заслужаваше. Техният звук бе по-мелодичен от този на Напалм Дет, но мощта беше не по-малка – бойни парчета като "Die Laughing" и "Going Nowhere" накараха хората да подскачат и припяват, а погото, започнало още на Напалм Дет, продължи с пълна сила. Особено яки парчета бяха тежката версия на "Diane" и кавърът "Isolation" на Джой дивижън (Joy Division).
Терапи? Снимка © Веселина Пенкова

Въпреки пропуските в звуковото оформление, публиката се забавляваше и концертът имаше успех. Определено бе жалко, че се наложи да приключи така неприятно и скоропостижно. Към края на изпълнението на Светльо and the legends по неизвестни причини полицията прекрати събитието. Последната и най-млада група D.S.O.L. не успя да излезе пред публиката, напразно очаквана от феновете си.
Фестивалът продължава до неделя, 18 септември, с още много концерти и други събития. Подробности за тях може да видите на сайта на On Fest.
Галерия със снимки на Веселина Пенкова можете да видите тук.
 

Мирослав Моравски


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *