Nightmares On Wax в зимна София

|
В последните часове от 11 февруари неубедително малко хора бавно се отправят към едно затънтено място. Натам ги примамва огромен светлинен лъч, изстрелян към небето, а в светлината му танцуват снежинки. Само знакът на Батман липсва.

А от другата страна на вратата е място, достойно да се конкурира по осветеност, функционалност и отопляемост с пространството навън - парти центърът, сместен на мястото на завод „Витоша”.

Поводът е първият рожден ден на EventEase, специален гост на който е DJ E.A.S.E. Само дето градусът и на настроението, и на температурата, все още никакъв го няма. Е, поне настроението по някое време ще си дойде на мястото.

А преди гостите на партито да чуят DJ E.A.S.E., който събра много по-малко хора, отколкото се очакваше, на пулта е Vladeejay от Sleepwalkingz. Неговият тричасов сет трябва да накара хората да се разтанцуват и да се забавляват, обаче... някак не успява съвсем. Дори към 12 часа хората са малко и все още се ориентират, запознават и разговарят. Не че музиката му не е добра. Музиката му е супер и съвсем на място. Вярно е, че по едно време човек се замисля «Абе, аз това не го ли слушах вече?», но това е неизбежно при повечето електронна музика. Самият той също е симпатяга и с лекота държи контакт с хората. Просто някак партито сякаш още не е дошло.

Някъде около един часа на партито вече му е време да дойде. Е, присъстващите са направили всичко възможно да се извисят духовно, но в крайна сметка важното е какво се случва зад пулта. А там бавно, но сигурно се настанява DJ E.A.S.E.

Роден като Джордж Евелин, но станал по-известен под името Nightmares On Wax, повече от 20 години той смесва електронна, хип-хоп и чилаут музика. На пулта е изключително весел и ведър, цяла вечер дъвче дъвка и се усмихва, докато пуска. И си танцува. От време на време се провиква „Как е, София, забавлявате ли се?”. Щом видиш топлата му лежерна усмивка и веселото му поклащане в ритъм, разбираш колко обича работата си този човек.

Жалко, че на български няма дума, която може да преведе точно английското „groovy”, защото точно такова е настроението на целия му сет. Лятно и танцувално. Достатъчно бързо и ритмично, за да може да се нарече парти музика. Е, не успява да прати публиката на Ибиса, както обещаха организаторите - още са си в студеното хале на завода.

Поставя началото с вариации на тема Chase The Devil на Max Romeo и сякаш действително се е устремил към космоса, както се пее в песента. А след това се изрежда какво ли не - бързо, бавно, шумно, мелодично, но безкомпромисно весело и танцувално. Минава (не точно в същата последователност) през реге, соул, хаус, хип-хоп, латино, чилаут, дръм енд бейс и всичко останало. Там някъде зад пулта си е скрил цял оркестър, който от време на време нежно и елегантно се обажда през силния бийт.

Мнозинството от и без това малкото хора вече танцуват, виждат се дори професионални танцьори. Сърфират по музиката и отговарят подобаващо на виковете на DJ E.A.S.E - настроението си дойде.

Малко е жалко, че така и не се чуват класическите парчета на Nightmares On Wax като "You Wish", "Passion" или "I Am You". Но беше предварително обявено, че ще се слуша парти миксът, звучал това лято на Ибиса, а именно компилацията Wax Da Beach, разработена съвместно с Ministry of Sound. Както вече стана ясно, няма място за бавна или тъжна музика. Всичко е парти, забавление и танци - просто чудесно.

До момента, в който дори за опитните парти посетители умората си казва думата и хората, всеки изтанцувал собствените си проблеми, един по един започват да напускат завода.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *