NIGHTWISH – със статут на суперзвездна група

|
Въпреки, че измина сума ти време от юнската поява на този диск, пети поред за вече големите фински звезди – той, все някога трябваше да бъде ревюиран!
Причината?! Неговата красота, прогресивността му за самата група и цялата по-меко настроена метъл сцена, както и топлите новини от лагера на групата, а именно, че този албум има вече златно покритие в Швеция и че излезе платинено издание на този албум с видео и няколко други парчета...
Финските симфонични пауър (поп) метъли са на прав път с ONCE, с единственото изключение да не почнат да се преповтарят така, както правят THERION от години насам. Не, че крайният резултат при шведите е слаб и некачествен, просто... звучи адски познато.
При NIGHTWISH нишката на развитието е следвана с упорство и перфектен талант, всичките нови композиции са умело разработени. Е, не всички са се получили за крайна висока оценка , но ONCE е е наистина сполучлив и величав диск. Той е естественото развитие на групата. Симфоничните семпли от CENTURY CHILD (2002), вече са придобили по-истинско лице от изпълненията на London Session Orchestra, изписван и като London Academy of St. Martin In The Fields Orchestra, известен с озвучаването на третата част на новата филмова класика LORD OF THE RING и саундтраците към филмите From Hell и Harry Potter. Важна подробност е, че общите записи са проведени под ръководството на сър Pip Williams, продуцирал преди много години класически рок групи като STATUS QUO, SWEET, MOODY BLUES.
Затова е ясно и разбираемо епическото, магическо и наистина популярно – поп – звучене на този албум. За споменаване са обемните хорове, смесените вокали, набъбналото певческо участие на басиста Marco Hietala (ex TAROT). И над всичко това се носят великолепните ангелогласни трели, напеви и издихания на дивата Tarja.
ONCE съдържа доволно количество хитове, две епични композиции и чудесна балада на финладски. Той представя апетитна смес от хруптящи китари, оркестрова музика, яки бийтове, които са омесени във великолепни аранжименти. Смесените вокали (женски и мъжки) са подкрепени от приятни класически хорове. Работата по албума е продължила 5 месеца в родния град Kitee и 8 седмици в прочутото Finnvox Studio в Хелзинки. И все пак да предам личният си дълбочинен разрез на убийствените нови трепачи на NIGHTWISH!
 
Твърдо начало, но после идва силна симфоник част от която става ясно, че това е Групата. „Dark Chest Of Wonder“ впечатлява с бързина, луупове от мрачни елементи в жизнерадостната музика. От развитието и обемното пеене се получава епичност. Супер отваряч.
„Wish I Had An Angel“ е най-добрата песен на NIGHTWISH! Това не е само заради лудите електро бийтове, но и заради наслоеното, разнолико пеене. В средата дори дочувам пасаж от JUDAS PRIEST от 90-те.
Кротките клавиши са помрачени от внезапна твърдост след която изгрява божествен женски глас. „Nemo“, първият сингъл от албума има силен хит заряд и запомнящ се припев.
Интрото от игриви класически цигулки, така че „Planet Hell“ леко напомня на симфонизма на THERION. След което се бичи почти безумен хеви метъл със сменящи се мешани вокали.
„Creek Mary’s Blood“ има плавно влизане от трайбъл мотиви. Постепенно се втежнява и звучи като един вид кавър версия на GARY MOORE. Мощно оркестрираната метъл обработка дава страшни нюанси. Но-о, страхът е разплискан от гласеца на певицата. Тази епика от над 8 минути е написана от индианският шаман John Two Hawks и е пренаписана от шефа на групата Tuomas Holopainen.
„The Siren“ е отново силно оркестров метъл. Мощен и пируетен, напълнен с набивки и с омайващ край.
Синти влизане със злодейска атмосфера, страшно готина якост от насечки с леко къдраво пеене от красавицата. Това е „Dead Gardens“.
„Romanticide“ е най-особеното парче. В него се долавят, въпреки симфонизма и вокалите, леки грууви черти на някакъв американски хард метъл. Има атмосфера от старите албуми на групата. Песента е разделена на две части. Във втората е по-набито и с доста тежки мъжки вокали, облагородени от прогресиращата певица.
„Ghost Love Score“ – втората епическа композиция в албума от над 9 минути. Интересно едноминутно влизане с хорове и симфо насечки, и оркестрации. Следва грандиозно развитие, което няма смисъл да бъде преразказвано! Впрочем, една от основните теми силно напомня на комунистическите химни на СССР! Бомбастични настроения и класически темички ала Мусоргски са благите бонуси.
„Kuolema Teke Taiteilijan“ е приятен и прекрасен баладяк, изпят на фински. Ако не се лъжа, това е второто парче на родния им език след „Lappi“ от ANGELS FALL APART.
Началото на „Higher Than Hope“ отоново е баладично. От него лъха средновековна благост, по-късно се развива този последен трак в убийствен метълс някаква готина нишка, напомняща ми за силните години на QUEENSRYCHE.
Този много силен албум има и отрицателни страни, няма какво да се лъжем. Това си е напълно естествено, защото не сме заслепени чак толкова от реномето на групата, хубостта на певицата - че да ги премълчим!
1. На един истински метален албум не отива чак толкова откровени поп-измерения от голям холивудски саундтраков тертип!
2. Наличието на индианска и финландска песни, което никак не ми се връзва в твърдо танцувалните ритми, но поне помагат за разнообразието.
3. Само половината песни са сигурни силно изявени ефирни хитове.
4. Май няма друго, а?!
И сега е моментът да продължа с добрите черти на албума. Почти не ми се говори за употребата на отсечените танцувални ритми и бийтове, получили неистова популярност през последните десетина години от мегазвезди като RAMMSTEIN.
ONCE e приятно, свежо парче в целокупната метъл територия от мелодик и пауър през готик до симфоник под-жанровете. Така, че вече NIGHTWISH са със статут на суперзвездна група.
 
Финал: Eдин от най-ценните дискове в метъла, поставящ нови стандарти в нашата Музика. Високо препоръчваем албум за всеки истински фен, показващ израстването на групата спрямо цялата метъл сцена.
 
Tracklist :
 
01 Dark Chest Of Wonder
02 Wish I Had An Angel
03 Nemo
04 Planet Hell
05 Creek Mary’s Blood
06 The Siren
07 Dead Gardens
08 Romanticide
09 Ghost Love Score
10 Kuolema Tekee Taiteilijan
11 Higher Than Hope
 
Bonus Tracks:
12 White Night Fantasy
13 Live To Tell The Tale
14 Nemo (video)
 
NIGHTWISH е продукция на Nuclear Blast GmbH, а в България се разпространява от музикална компания Wizard. Количествата на ONCE (platinium edition digi) (24 лева!) са ограничени! Побързайте да си го купите!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *