Odd Crew: “Ние не сме просто група, ние сме и фенове”

|
След 10 години заедно, момчетата от “Каскадьори” празнуват юбилея си с предстоящ нов албум, ново име и нов саунд. “Odd Crew” е пораснала и променена в музикално отношение група със страхотен звук и свежи идеи. Разговаряме с двамата Васковци в бандата непосредствено преди издаването на новия, четвърти албум.
 
 
- Само на английски език ли ще е новият албум?
Васко Райков.: Само на английски, да. Няма конкретна причина за това, просто го направихме така.
 
- Има ли предварително замислена концепция в него?
В.Р.: Той се роди спонтанно, като правихме точно това, което искахме, и сме доволни, че стана точно така, както сме усетили нещата. Надяваме се да е готов другия месец.
 
- Как ще се разпространява – ще бъде ли наличен за свободен даунлоуд в сайта ви?
Васко Първановски: В момента правим нов сайт, с новото име. Албумът продължаваме да го разпространяваме по участия, в магазини като О.Ч.З., но няма да го пускаме да се даунлоудва свободно чрез интернет. Предишните албуми бяхме пуснали да се свалят през интернет – и трите, но в един момент решихме, че с новия искаме всичко да върви по нормалния начин – да го запишем, издадем и хората, които се интересуват от него, да са готови да го купят.
 
В.Р.: Ние не реализираме печалби от продажбата на албуми, просто искаме да поддържаме идеята, че изкуството трябва да бъде ценено и съответно да се заплаща определена цена за него.
 
В.П.: Така че на когото му харесва, ще може да си го получи.
 
В.Р.: А и от друга страна той няма да бъде скъп, на цена около 10 лв., което за албум си е нормално. Да не кажа, че е евтино, но е ОК.
 
- Защо си сменихте името, не е ли рискована една такава промяна на “утвърдена марка”?
В.Р.: За името си говорим поне от 3-4 години насам - че искаме да го сменим, и чакахме удобния момент. Докато правехме песните по новия албум, не знаехме, че ще сменим името. Но в началото, когато го обмисляхме, си казахме – то ще си дойде само, нека да изчакаме малко. Е, изчакахме и стана точно така – усетихме, че сега, с новия албум, е най-удачният момент. За нас поне не е рисковано. Който се интересува от нас може да научи, че групата е с ново име.
А има и нещо друго – от край време, от поне четири-пет години си мислим, че лека-полека втвърдяваме стила, и искахме име, което да ни отива, да ни пасва на начина на мислене и на начина на правене на музика. И смятам, че много добре стигнахме до идеята за “Odd Crew”, защото това не е просто име на групата, то включва нас четиримата, но и всички останали, които са ни подкрепяли и споделят идеята на този тип музика, на ъндърграунда най-вече.
 
- Обмислено решение ли беше тази промяна в саунда или просто така се случи?
В.Р.: Втвърдяването на звука е постепенна тенденция. Много хора помислиха, че изведнъж сме решили да сменим стила и имиджа и да направим нещо коренно различно – не, абсолютно всичко си вървеше просто постепенно. И ние не сме го очаквали, но така се получи. Може би от около година нещата си дойдоха естествено. Миналата година ни се случиха адски много препятствия – това ни промени и като хора. Всяка една група - в България специално - минава през какво ли не, ние не сме първите, нито единствените, нито ще сме последните, които ще минат през всички гадости, които трябва една група да преживее. Особено група, която прави рок или метъл музика – тоест всичко, което е некомерсиално минава през това нещо...
 
- Метълът и рокът некомерсиални ли са в момента?
В.Р.: В България - абсолютно да. Не са никак комерсиални.
 
В.П.: За българските банди е много трудно да правят такава музика в България. Оцеляването е адски трудно.
 
В.Р.: Но пък кефът е много голям, защото е много трудно, а това до голяма степен е много готино. Научаваш се да драпаш, както се казва. Това дори ти помага да правиш музика – помага ти фактът, че искаш да направиш нещо. А и излизаш на сцена не с мисълта, че всичко ти е наред и просто излизаш да забавляваш хората, а с идеята, че пред теб са хора, които споделят идеята на тази музика и просто искаш...
 
В.П. ...те да усетя това, което усещаш ти.
 
В.Р.: Не просто да им изсвириш тези песни, а заедно да изпитате това чувство, което се създава от този тип музика, тоест ъндърграунд, и това, че всички ние сме някакъв тип общество. Ние сме едно семейство.
 
- Това ли е смисълът на девиза “Strength, Pride, Respect, Family” (“Сила, Гордост, Уважение, Семейство”) от майспейса ви?
В.Р.: Да, точно това е. “Respect, Pride, Strength, Family” е точно връзката между нас – защото ние не сме просто група, ние сме фенове, ние също сме фенове. В това общество идеята е, че излизаме и споделяме с хората от него всичко, което те биха казали сами.
 
- Имате вече четири албума – много ли са или малко?
В.Р.: Няма никакво значение.
 
В.П.: Не е много, да сме живи и здрави, ще продължаваме да правим музика, а готиното е, че никога не знаеш следващият албум на какво ще прилича. За следващия албум идеята е – както в предишния, така и в останалите – да правим това, което ни харесва. Това, което сме усещали, да го направим като парчета...
 
В.Р.: ...Ние сме просто едно семейство и продължаваме да правим тази музика...
 
В.П.: ...Винаги сме правили това, което ни харесва и така ще е и в следващия албум.
 
В.Р.: Много или малко, всъщност това няма никакво значение. Щом успяваме да сме все още заедно и да правим тази музика, която на нас ни харесва, това е най-важното за нас.
 
- Може ли да се каже, че сега започва втори период на групата?
В.Р.: Не. Това, което сме правили до момента в 10-годишната си история, колкото и сериозно да звучат 10 години...
 
- Не е малко.
В.Р.: ...не е малко, да, както се казва, бракове изкарват по-малко. Това, че сменяме името, не е загърбване на нещата, които сме правили до момента. Те си остават част от нас и ще бъдат част от нас и занапред. Ние продължаваме просто в реда на това, което ни идва да правим като музиканти.
 
В.П.: ...фийлинг.
 
В.Р.: Да, фийлинг – никога не сме се ограничавали, че трябва да бъдем такъв или онакъв стил. Каквото ни дойде да напишем като музика, това го правим и това изпълняваме – за нас това е най-голямото удовлетворение като музиканти.
 
- Какви са плановете ви оттук нататък?
В.Р.: На първо място седи до средата на септември да изкараме новия си албум, след това се захващаме да правим клип на някое от парчетата, още не сме решили кое. Искаме това, което сме направили до момента, най-вече да е удовлетворително за нас като албум и като клип, оттам нататък работим по следващия албум, има 3 готови нови парчета. Продължаваме напред – каквото можем да направим и зависи от нас, го даваме на 100%. Дори много повече от сто процента.
 
- Ще имате ли участия в странство?
В.Р.: Идеята ни беше с този албум да опитаме да излезем на участия в чужбина – не успяхме, защото се забавихме с миксирането и мастерирането. Евентуално зимата ще опитаме да задействаме фестивалите. Никой не знае какво ще стане, нямаме конкретни очаквания, искаме да опитаме и да видим какво ще се получи.
 
- Какво е положението със съвременната българска рок сцена, най-общо с по-тежката музика?
В.Р.: Ъндърграунд. Това е. Да го кажем просто – това са хората, които наистина правят музика заради самата музика, тоест хората, които изпитват абсолютно удоволствие от музиката.
 
В.П.: Положението... На какво дередже е ли имаш предвид? Както винаги си е трудно. Както казахме, от една страна е готино, от друга страна е тъжно. От една стана е добре, от трудностите човек става все по-истински и все повече себе си. Поне при нас се получи така. Може би това е готиното. До някаква степен е гадно, от друга страна е добре. Ставаш все по-искрен в музиката, която правиш. И не сме само ние. Говоря за всички останали банди като Urban Grey, FYELD, As Soon As Possible, Пропаганда и т.н., готини български групи – а те са адски много и със сигурност ще пропуснем някои, дори да се опитаме да ги изброим. При повечето нещата стоят като при нас – не се конкурираме, а се държим заедно, като едно семейство. Има много готини групи в България, наистина много.
 
В.Р.: Семейството, това не е само групата и феновете, а всички банди от тази музика – ставаме едно общество от всички хора, които се чувстват по този начин. Които усещат нещата така, както и ние. Това е най-важното за нас – моментът, в който се съберем заедно да свирим и правим тази музика. Това е най-готиното усещане – просто да бъдеш част от едно семейство.
Не искаме да създаваме ново общество, а се радваме, че сме част от това семейство, което вече е създадено. Това е и идеята на “Odd Crew” – това сме всички ние, които сме по някакъв начин странни за масата, за обществото в България.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *