Pop made in UK в центъра на София

|
На 15 септември в галерия “Академия” (ул. “Шипка” 1) бе открита изложба на авангардния британски художник Антъни Микалеф.
Артистичното израстване на 29-годишния талант е белязано от интереса му към модата, графичния дизайн и поп културата. В творбите си той умело комбинира работа с четка и въглен с препратка към старите майстори като Веласкес и Карaваджо, с графичния дизайн, мангата (японска анимация), “bublegum pop”, графити и ярките изящни образци на японската традиционна живопис.
Арт приложението на “Ню Йорк Таймс” определи тайната на успеха му като перфектна комбинация от талант и експериментаторска дързост.
Наследник на стар малтийски род, Антъни Микалеф е роден през 1975 г. в Суиндън, Великобритания. Завършва “Изящни изкуства” в Университета в Плимут и се установява в Брайтън, където е и артистичното му студио. През 1999 г. едно пътуване до Япония оказва силно влияние върху стила му. “Япония беше истинско визуално приключение, благодарение на което се открих като художник” - признава Антъни Микалеф. През 2000 г. печели втора награда в престижния ежегоден конкурс на BP Portrait Awards и работите му са изложени в Националната портретна галерия в Лондон. През ноември 2000 г. сп. “Арт Ревю” прави негово представяне, а след две години го кани да участва в изложбата “Perverse Pop”, организирана и спонсорирана от списанието в галерията за съвременно изкуство Catto Contemporary в Лондон. Две години по-късно гостува на калифорнийската галерия The A.D и лондонската Kingly Court.
През 2004 г. Микалеф рисува логото за откриването на колективната изложба “Как спрях да се страхувам и обикнах бомбата” – протест срещу администрацията на Джордж Буш, в която взима участие заедно с още четирима млади английски художници. Участва в изложби и акции в цял свят, ангажирани с проблемите на глобализма и урбанизацията.
Авангардният му почерк, оргиналност и новаторство предизвикват интереса на редица авторитетни издания като Art Rewiew, The New York Times, The Face Magazine.
Водещото московско списание “Афиша” кани Микалеф да нарисува авторска корица на изданието, а само преди броени дни художникът се включи в арт инициатива в Будапеща с изрисуването на трабант.
Престижни галерии в Европа и САЩ канят Микалеф за участие в различни експозиции, призовете и колекционерите на неговото отличаващо се изкуство се множат. Провокативен и търсен съвременен автор, Антъни Микалеф вече присъства в колекциите на фронтмена на REM Майкъл Стайп и Ник Веленси от американската група The Strokes.
Антъни Микалеф е за първи път в България. Поканата е на списание Едно във връзка със специалния Британски брой на изданието.
Организаторите на изложбата са предвидили и една специална възможност за гостите - частно разглеждане. По предварителна заявка всяка вечер от 19.30 до 22.00 часа групи до 15 души ще могат самостоятелно да ангажират залата, като е осигурен експерт-придружител и кетъринг.
 

По материали на Агенция “Прима”Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *