SMS-поезията – поезия за двама…

|
На 9 юни в зала 7 на НДК се проведе тържественото обявяване на разултатите от конкурса за SMS-поезия и награждаването на победителите.
Лауреат на сребърната брошка "SMS-поезия" и специалната награда на Мтел получи Петър Чухов. Наградата (брошка, апарат Нокия 6100 и Прима пакет) той получи от г-н Каменаров. Както самият поет сподели, до скоро е смятал, че ще е последният собственик на мобилен телефон в България, но тази награда променя нещата. Самият аз познавам от години Петър Чухов и знам колко непривични за него са джиесемите. Е, това вече е променено.
Трима автори получиха значка и званието "Лауреат на логото" - Иван Матанов, Росица Пиронска и Станислава Станоева. "Носители на почетния знак" са Иван Желев, Николай Тодоров, Полина Тодорова, Стоян Терзиев и Ясен Калайджиев.
Тома Марков (вляво; член на журито) връчва наградата на Стоян Терзиев. Снимка © Мартин МитовВ конкурса са участвали 1450 произведения от стотици автори, включително българи от чужбина, поравно разпределени по пол. Жури в състав Любомир Левчев (председател), Георги Господинов, Миглена Николчина, Петър Първанов и Тома Марков с пълен консенсус е определило победителите. Представена беше и антологията "SMS-поезия" включваща произведения от близо 100 участника, с по едно или няколко стихотворения.
Според Любомир Левчев поезията е насочена "навън в големия свят и навътре в себе си" и сравнявайки SMS-поезията с интернет-поезията (ако има такъв специфичен жанр), я определи като интровертна, млада, невръстна... С тази разлика, че SMS-поезията е само за двама - за изпращащия и получаващия съобщението. Сравнявайки изпращането на поетично съобщения със средновековните серенади, при които също светва прозорче, когато поетът запее, така, както светва прозорчето на мобилния телефон, когато се чете съобщението, големият български поет завърши речта си с "книгата е жива, поезията е безсмъртна". Защото антологията със стотици кратки стихотворения, макар и съставената на базата на SMS-и, в крайна сметка е публикувана и на хартия и така среща своята публика.
Наградените прочетоха свои стихове, а водещият Анго Боянов, заедно със своята камерна капела озвучаваше събитието.
Ще си позволя накрая да представя едно от стихотворенията на Петър Чухов, спечелило Голямата награда и включено в антологията:

SMS
 
забравила си си у нас
пръстените и обеците
гривната часовника
и мобилния телефон
сега ти пиша обичам те
ела
да си го прочетеш


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *