So Independent Film Festival представя „Бобърът” и „Изкуството да се скатаваш”

|
В Дома на киното в петък бяха представени два филма като част от програмата на фестивала за независимо американско кино So Independent Film Festival – „Бобърът” и „Изкуството да се скатаваш”.

Бобърът” (“The Beaver”) на Джоди Фостър разказва историята на Уолтър Блек (Мел Гибсън), описан от разказвача като „безнадеждно потиснат човек”. Той трябва да извърви пътя от психиатрично болен и отчаян от живота до грижовен баща, нежен съпруг и успешен директор. Би могло да се определи като поредната семейна драма, но си заслужава да се гледа, защото, както знаем от литературата, всяко семейство е нещастно по своему.
Напуснал дома и семейството си и решил да сложи край на жалкия си живот, Уолтър намира спасение в лицето на един бобър, подхвърлен му кой знае как от съдбата. Бобърът се заема да освободи Уолтър от депресията му и да го върне към живота.Това обаче не е лесно за него. Още по-трудно е за семейството му. Съпругата му Меридит (Джоди Фостър) едва издържа на пристъпите му на лудост и се огъва под напрежението на разбитото си семейство, а големият му син, Портър (Антон Йелчин), е в плен на дълбоките драми на тийнейджърския си живот. Бобърът започва да живее живота на Уолтър и всичко сякаш започва да идва на мястото си. Но Уолтър трябва да се научи да живее собствения си живот.
Разбира се, накрая... Всъщност няма значение как свършва филмът. Може да свърши както смятате, че е добре да свърши. Защото е важен пътят, по който героите намират себе си. С болка, прозаично и не без цената на жертви.
Колкото и откачалски сюжет да предлага, филмът изглежда толкова реален, мил и близък, че е лесно да го почувстваш като нещо свое. В случай, че го изберете, има редица малки моменти и образи, които да ви очароват.
В рамките на So Independent Film Festival „Бобърът” може да се гледа и на 2 и 4 ноември в Синема Сити от 21 часа.
 
Изкуството да се скатаваш” („The Art of Getting By”) ще ви запознае с мрачен самотник, който отказва да си пише домашните и да пише контролни, защото не вижда смисъла в това. Всъщност не вижда смисъла и в нищо друго. Джордж (Фреди Хаймор) обича да рисува, но рисунките му са лишени от същински живот и лишени от послание, защото авторът им няма какво да каже на света. В един момент самонадеяният Джордж ще трябва да се изправи срещу своята безпътица.
Всичко това се променя, когато в живота му се намесва Сали (Ема Робъртс). Тя става негова муза и сродна душа в пътя му към осмислянето на въпроса какво ще прави с живота си. Този път не може да не е съпроводен и с перипетии – неговият близък приятел и ментор в един момент се оказва негов съперник. Но може би точно това отключва у Джордж истинската страст и волята да се бори за това, което желае.
Извън повторното изживяване на драмата за смисъла на живота и света, „Изкуството да се скатаваш”, режисиран от Гавин Уийзън, може да ви предложи много сладки и цветни моменти на влюбване, а също и забавния непукизъм на двама леко чалнати тийнейджъри.
 

Десислава Гичева

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *