Spirit of Burgas се присъединява в борбата с бедността по света

|
Spirit of Burgas се присъединява в кампанията на Европейските институции с лозунг „Музиката против бедността!”, в която младите хора ще бъдат провокирани да се преборят с бедността по света.
Млади музиканти, граждани на Европа, са поканени да споделят своето послание за борба с бедността в музикален конкурс, организиран от офиса на Европейската Комисия EuropeAid. Победителят, селектиран чрез он-лайн гласуване, ще получи възможността да представи на сцена своята композиция от конкурса по време на Европейските дни за развитие. Те ще се проведат между 22 и 24 октомври 2009 г. в Стокхолм, Швеция.
Мобилизирането на младото поколение и по-специално на европейците около каузата за борба със световната бедност е акт, чрез който Евросъюзът иска да даде по-голяма гласност на този проблем в глобален мащаб и с това да очертае едно по-сигурно политическо бъдеще за човечеството.
„Днес младото поколение има шанс чрез музикалния контест да каже на света, че изчезването на бедността не е утопия, а реална цел“ – са думи на Луис Михел - европейски комисар по развитието и човешките права.
„Музиката не познава граници, тя не прави разлика между богатство и бедност. Тя носи енергия и позитивни усещания. Какъв по-добър начин от този за младите талантливи музиканти в Европа да се активират, за да се присъединят към нашата цел: редуциране на бедността на нашата планета! Аз очаквам множество участници от цяла Европа да се включат в надпреварата, за да бъдат представени в Стокхолм” - отбелязва Бенита Фереро-Уалднер – комисар по външните отношения и европейската политика на добросъседство.
Посредством социалните мрежи в интернет и музикални фестивали като Spirit of Burgas, млади хора между 15 и 30 години са поканени да се присъединят към музикалния формат за борба с бедността в глобалната мрежа. Гласуването ще се случи он-лайн до 09.09.2009 г. в 09:09 ч. Победителите ще получат професионален запис на песента си и възможност да я изпълнят в Стокхолм по време на Европейските дни за развитие - 2009.
Музикалното състезание ще бъде отворено в рамките на кампанията „Аз се боря срещу бедността”, чието начало бе поставено в края на 2008 г. Чрез он-лайн интерактивни презентации млади хора се запознават с политиката за развитие, както и с конкретни проекти в сферата на търговията, контрола върху качеството на храните и водата, образованието, инфраструктурата, превенцията от конфликти, здравеопазването, демокрацията и човешките права.
Spirit of Burgas е сред големите музикални фестивали, провеждани на територията на Стария континент, избран от Европейската комисия като форум, на който младите хора да се запознаят с целите на кампанията и условията за музикалния контест.
Освен в кампанията за борба с бедността по света Spirit of Burgas се присъединява и към още една социална кауза, в която са се включили и редица популярни български групи и личности. Това е инициативата „И аз мога” /”I Can Too”/, която е насочена към най-ощетените членове на обществото ни, а именно – децата с увреждания. Тя цели промяна на обществената нагласа към децата с увреждания и техните семейства, а от там - и промяна в социалния им статус, запознавайки широката публика с истинските им проблеми и нужди.
Една от целите на инициативата е откриването на Дневен център за деца с множествени увреждания, отговарящ на европейските стандарти, какъвто в България все още не съществува.

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *