VII Джаzz+ Фестивал от 15 март до 6 април

|
През втората половина от месец март ще се проведе ежегодният VII Джаз Плюс Фестивал. В тазгодишното издание ще участват музиканти от Германия, Великобритания, Полша, Унгария, Испания и Бразилия в периода 15 март – 6 април 2011. Концертите ще се проведат в София Лайв Клуб.
Откриването на фестивала ще направи Антонио Форчоне на 15 март в 20:00 ч, а на следващия ден – 16 март от 20:00 ч. към него ще се присъедини оригиналният перкусионист Адриано Адеуале.
Възхваляван като “Джими Хендрикс на акустичната китара”, носител на многобройни отличия, Антонио Форчоне е една от харизматичните личности и изобретателни изпълнители на нашето съвремие. Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика. С концерти навсякъде по света – от Австралия, Хонг Конг и Русия, през Карибите, САЩ и разбира се Европа – Форчоне бива определен от критика и публика като “Един от най-великите акустични китаристи”.
Неговите 16 албума са често на челни позиции в английските джаз класации, а виртуозният изпълнител е свирил по световните сцени с музиканти като Джон Маклафлин, Джон Скофийлд, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен и много други.
 
Antonio Forcione Quartet - "Alhambra"

 
Артистичен, оригинален и въздействащ, Антонио Форчоне е непредсказуем – човек никога не може да отгатне каква изненада ще изригне от вулкана. Способността му да акцентира върху незабелязаната красота в живота, свежия хумор и силната емоция го прави неповторим.
 
Тази година фестивалът акцентира на забележителни малки формации – дуети, трио и квартет. На 23 март и на 28 март от 20:00 ч. ще се представят както следва Ференц Шнетбергер и Маркус Щокхаузен с проекта "Joyosa" (Enja Records) и Ларс Даниелсон и Лешек Можджер с репертоар от "Pasodoble" (ACT Music).
Сформирано през 2000 г., дуото Ференц Шнетбергер - Маркус Щокхаузен бързо привлича вниманието върху себе си с многобройните си и вълнуващи концертни изяви. Музиката им може да бъде описана като модерна импровизирана музика с джаз, етно и електронни мотиви. Естествено и по искрен начин те предават меланхолично нежното настроение, заложено в композициите на "Joyosa", на слушателя. Ференц Шнетбергер е виртуозен изпълнител, който може да предаде наситена емоция спокойно и тихо. В свиренето му се долавят класически, фламенко, джаз и самба елементи. Всичко това е разтворено в индивидиуалния му шеметно въображаем стил. Съвместният им проект звучи много спокойно, хармонично и балансирано и e великолепен пример за камерен джаз от най-високо ниво.
 
Markus Stockhausen & Ferenc Snetberger Duo - "Hajnal"

 
А Ларс Даниесон и Лешек Можджер се срещат преди 8 години на един концерт във Варшава. „За мен Лешек е перфектният пианист - с него сякаш сме от една и съща планета”, споделя Ларс Даниелсон. Лешек също е развълнуван от срещата и в интервю по повод съвместната им работа казва: "За мен Ларс е идеалният басист, когато съм с него, не трябва да мисля за музиката, аз просто я чуствам”.
Ларс Даниелсон и Лешек Можджер имат няколко съвместни проекта като началото на интернационалната им известност идва със записа на албума "Pasodoble" – албум, намиращ се някъде извън времето и пространството. Тих, изящен, типично европейски запис, който разкрива красотата си малко по малко, с всяко прослушване, албумът съдържа пиеси на двамата артисти.
 
Lars Danielsson and Leszek Mozdzer - "Suffering"

 

На 1 април пък ще имаме удоволствието да се потопим в музикалния свят на трима прекрасни музиканти от Испания – Хавиер Колина, Марк Миралта и Перико Самбеат, които са познати на мнозина от участията си в многобройни проекти като Lagrimas Negras на Бебо Валдес и Диего Сигала, както и Andando el tiempo на Херардо Нунес. Това е една формация, която става основа на много проекти и борави с широка палитра от изразни средства от джаз до фламенко и кубинска музика. Дебютната им изява е през 2007 г. на фестивала Jazz Terrassa. Оттогава групата почти непрестанно е на път и представя проекта си в Мадрид, Барселона, Бургос, Лондон, Париж, Франкфурт, Монтевидео и Буенос Айрес.
 
CMS (Colina Miralta Sambeat) - "Teo"

 
Албумът им "Colina Miralta Sambeat Trio" е един от най-продаваните дискове за 2007 г. и е номиниран за най-добър джаз албум на Наградите за музика 2008 г.
И след неимоверния успех на дебютния проект, над 50 концерта в рамките на 2 години и на множество положителни отзиви, CMS Трио издават втори албум "Andando" – един диск изпълнен с емоция и креативност, където си дават среща стилове като би-боп, латино джаз и фламенко.
 
Последният концерт от тазгодишната програма е на 6 април в София Лайв Клуб от 20:00 ч. Той ще започне с изява на диджей Досю Амуджев. Автор и водещ на предаването Groovy Sessions по радио Нова, продуцент, диджей и музикален критик, Досю Амуджев започва да промотира стиловете фънк, есид джаз и фюжън в българските клубове още в средата на 90-те. Представяйки връзката между стари и нови изпълнители, в сетовете си той смесва много джаз (от модален и хард боп до есид и ню джаз) с фънк, соул, броукън бийт, брейк бийт и латино.
След това на сцената ще се качат музикантите от Хидън Оркестра ще представи дебютния си проект “Night Walks”.
В основата му стоят Джо Ачисън и Попи Акройд, които от доста време активно участват в културния живот на Единбург, като продуценти, композитори и изпълнители на филмова и театрална музика. Освен това в групата свирят и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм.
Музиката на Хидън Оркестра има “филмово” звучене. За нея спокойно може да се каже, че е многопластова и сериозна и красотата й се възприема и разкрива с всяко следващо слушане. “Моята музка е резултат от влиянието, което са ми оказали композитори като Дебюси, Бах, Стравински, АрвоПярт от една страна и съвременни артисти като Джон Мартин, Рейдиохед, Мадлиб, Годспийд, Експлоудинг Пластик и Скуеърпушър”, споделя Джо Ачисън.
 
Hidden Orchestra - "Wandering (Live)"

 
Без съмнение “Night Walks” е един от най-красивите албуми за 2010 г. Музиката в албума съчетава енергията и качеството на студийно продуцираните бийтове, но замествайки дръм машините с напълно истински, акустични звуци и инструменти. Създадена е на принципа на контраста – експериментална, но слушаема, електронна и акустична, сложна и проста едновременно, мрачна но същевременно заредена с много енергия, объркваща и проста – създаваща усещането за едно пътешествие, или като самия Ачисън я определя “Отражения и размисли, породени от усамотена разходка в безкрайната, нощна тишина”.
 
Фестивалът се провежда с подкрепата на Полския и Унгарския Институт, на Британския Съвет, на Институт Сервантес, на Посолството на Испания и на Софийска Община.
Билети за концертите от VII Джаzz+ фестивал 15.03-06.04 2011 може да намерите в Дюкян Меломан, в магазините Пикадили, Техномаркет, Ориндж, Фотосинтезис и на www.ticketplus.bg.
 

По материали на Джаzz +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *