“WEST” – животът е забавен, казва актьорът Филип Трифонов

|
Моноспектакъл в галерия. Нетрадиционно, но вече познато от миналото лято и очаквано. Едно интересно представление отново се случи тази седмица в галерия “Богориди” - Бургас.
Импровизирана сцена, малък прожектор и публика, насядала интимно с чаша бяло вино в ръка. Култовият актьор на 70-те години от киното Филип Трифонов гостува на бургазлии с авторския си спектакъл “WEST”. Още в заглавието е загатната мечтата на българина по Запада или просто ехото от несъстоялото се пътешествие с луксозна кутия западни цигари. Верен на принципа на Бертолт Брехт, че “театърът трябва да забавлява, да забавлява и да... забавлява”, актьорът с неподражаем стил сподели по най-забавен начин своя живот. Хумор, поднесен с ирония и предизвикващ смях у зрителите, защото някои неща, колкото и да са абсурдни, са се случвали през годините на социализма. От комично разказаните житейски случки с чужденките от лагера в Приморско, бягствата зад граница на приятели, перипетиите в Германия като наемен работник, до версията за подпалването на Райхстага, в които Филип Трифонов разкрива по един интересен начин своя комедиен талант на разказвач.

Актьорът е първият българин, който прави представления по собствени текстове след Николай Гундеров („Леки четива”) и двамата създават Естествен театър “Трифонов & Гундеров” през 1997 г. Известни стават представленията “one man show” на Филип Трифонов, с които той обикаля България, Германия, Канада. На два пъти гостува на българските студенти в Бон именно с “WEST”.

През 1998 г. Филип Трифонов написва „Западна Германия - отечество мое” специално за пловдивския клуб „Петното на Роршах”.

През летните месеци на импровизираната сцена в галерия “Богориди” сред картините бургазлии и гости на града ще имат възможност да се забавляват и с театър. Ще бъде представен и спектакълът на Филип Трифонов “Тя”. Ще гостуват още Латинка Петрова и режисьорът Вичо Балабанов.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *