XXXVI Национален литературен конкурс за дебютна литература “Южна пролет” в Хасково

|
От 16 до 18 април 2008 г. в Хасково за тридесет и шести път се проведоха Литературни дни "Южна пролет", от които най-очакваната част са резултатите от Националния конкурс за дебютна литература.
Големите награди със статуетка Пегас (плюс 1000 лв.) в различните категории получиха:
- Поезия: Бояна Петкова за стихосбирката си "Така ми е";
- Проза: Александър Чобанов за сборника с разкази "Колекция 18"
- Филмов сценарий: Иван Владимиров за "Нов живот".
Наградата на Клуба на дейците на културата в Хасково (за хасковски автор) получи Мина Карагьозова за стихосбирката си "Танц".
За първи път беше връчена и учредената от хасковската община награда "Духът е мъжество" - на 18-годишният поет в инвалидна количка Симеон Узунов, за стихосбирката му "Сънувана прегръдка".
Специални награди връчиха и няколко банки:
- Първа инвестиционна банка - на Марица Колчева за "Стратегии за дълбоко дишане";
- Райфайзенбанк - на Петър Денчев за романа му "Тъй както мъж целува жена, която обича";
- Юробанк - на Йордан Петков за сборникът с разкази "Със съкращения".

Александър Чобанов получава наградата за проза. Снимка © Найден Найденов Иван Владимиров получава наградата си за сценарий. Снимка © Найден Найденов


За конкурса се приемаха първи книги и киносценарии на автори до 40 години в следните жанрове. Произведенията се оценяваха от жури с председател Боян Биолчев и членове Валери Стефанов, Милена Лилова, Димитър Томов, Иван Павлов, Ели Видева и Иван Маринов.
А ето какво се случи през останалите дни на фестивала:
На 16 април от 18 часа хасковската общественост и гости от цялата страна се събраха пред ДКТ „Иван Димов” за тържественото откриване на ХХХVІ Национален конкурс за дебютна литература. Лауреатът в категория Поезия от 1988 г. – Гриша Трифонов, запали традиционния огън, с който се постави началото на Литературните дни „Южна пролет”. Градският духов оркестър и хор „Родна песен” изпълниха химна на “Южна пролет”, написан по стихове на поета Иван Николов и композиран от Александър Танев. С приветствено слово кметът на Общината – Георги Иванов, обяви за открит литературния празник.
През първия ден от програмата на Дните се състоя и премиерата на книгата на писателя Борислав Геронтиев – “Видовден – приписки и записки”, представена в ДКТ „Иван Димов”.
На 17 април от 14 часа в „Младежки център” дебютантите се срещнаха с възпитаници на хасковски училища, където представиха своите книги, а някои от учениците се осмелиха да прочетат своите първи опити в литературното писане. Последва фотоизложба на Асоциацията на фотографите в Хасково, експонирана във фоайето на Драматичния театър “Иван Димов”. От 18 часа в кино “Парадизо” се състоя прожекция на игралния филм “Малки разговори” и среща с режисьора Иван Павлов и актьора Ицхак Финци на тема “Съвременното българско кино”.
Вечерта продължи в Клуба на дейците на културата с литературно четене на дебютантите на “Южна пролет” пред хасковската общественост и любителите на писаното слово, пристигнали от цялата страна.
Третият ден на литературните празници (18 април) започна със среща на дебютантите с журито, където участниците имаха възможност да чуят рецензии за творбите си.
В 18 часа в ДКТ „Иван Димов” започна тържественото награждаване на победителите с водеща актрисата Искра Радева.
Кметът Георги Иванов и председателят на журито Боян Биолчев връчиха наградите бронзов „Пегас” на лауреатите.
Вечерта продължи в КДК, където бе спазена традицията от три години дебютантите сами да излъчат носителя на моралната награда „Жълти стотинки”. След анонимно гласуване Ели Видева обяви името на победителката – Ирина Папанчева, авторка на повестта “Почти интимно”. Наградата бе връчена от актьора и сценарист Янко Митев.
Тържеството продължи и след полунощ...
 

От мястото на събитието, специално за Словеса:
Найден Найденов и Гергана ШутеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *