Авторката на трилогия за Бургас е предложена за “Бург на годината”

|
Потомци на стари бургаски родове, кореняци бургазлии и местни интелектуалци колективно предложиха за традиционната награда на Радио 1 "Бург на годината" да бъде избрана Веселина Казакова.
Казакова е авторка на единствената по рода си трилогия за стария Бургас, която бе представена на 28 ноември в градската Художествена галерия "Петко Задгорски".
В трите тома, озаглавени "Носталгично за Бургас", "Личности от стария Бургас" и "Старите бургаски традиции" (ИК "Знаци"), Веселина Казакова увлекателно и с любопитни подробности разкрива неизвестната за масовия читател история на града.
От страниците на книгите оживява Бургас след Освобождението до средата на миналия век. Това е времето, в което са се зараждали бургаските институции, учреждения, инфраструктура; когато са били изграждани първите болници, училища и храмове; когато градът е бил управляван от духовно богати личности и самите бургазлии са участвали безвъзмездно в строежа му; когато благотворителността е била неизменна част от живота на хората.
Веселина Казакова е дългогодишен спортен педагог, краевед и съпруга на уважавания за времето си лекар-рентгенолог д-р Борис Сотиров. Това че е родена и прекарала целия си живот в Бургас я прави достоверен наблюдател и дори участник в част от разказаните събития.
Статиите са публикувани в продължение на шест години в редица бургаски периодични издания. В книгите те са групирани по теми, литературно обработени и допълнени с богат снимков материал.
Голямата стойност на трилогията е, че помага да бъде изграден мост между миналото и бъдещето, за да се запазят добрите традиции на Бургас, свързани с благотворителността, всеотдайността и непрекъснатия стремеж към познание на жителите му. Такива мисли споделяха присъстващите на премиерата, сред които потомци на известните бургаски родове Хаджипетрови и Воденичарови, както и родственикът на Захари Стоянов доц. Илия Христов.
А водещият на вечерта композиторът Стефан Диомов, самият той ученик на Казакова, демонстрира как и на практика може да стане това. Със специален поздрав от младите таланти от група "Сезони".
 

Лора Стаматис


 

"Носталгично за Бургас", "Личности от стария Бургас" и "Старите бургаски традиции" можете да закупите от виртуална книжарница "Книги за нежни души!"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *