Акценти от програмата на фестивала “Улица Отец Паисий – Поведение” Пловдив

|
Изложби, инсталации, фестивална къща, концерти, кино и пърформанс – паралелната градска култура ще заеме мястото си на улицата на 7, 8 и 9 юни 

За четвърта поредна година фестивалът „Улица Отец Паисий” ще оживи едноименната пловдивска улица с множество смели и интересни артистични събития събрани в рамките на три дни. Темата на изданието за 2013 година  е „Поведение”, а куратор на проектите е Стефка Цанева. Събрани тематично, събитията по време на фестивала ще бъдат в диалог със своята публика и ще коментират поведението във всичките му значения.

Традиционно изложбите и инсталациите в градска среда са основен акцент в програмата. Само някои от тях са: изложбата с комикси “F*ck reality, go comics!” на френския колектив Quest Fisting и българите от Trois Grâces в аrtnewscafé; „В града и отвъд“ сборна изложба с плакати на млади пловдивски автори в Le petit monde; Ева Петкова с изложбата „Динамика в мрака-светлина“ в галерия „Пиронеса“. По инициатива на Йово Панчев улицата ще се превърне и в галерийно пространство за изложбата с репродукции „Поведение“ с творби на Иво Бистрички, Александър Петков, Александър Ангелов, Стела Василева, Михаела Власева, Виолета Танова. В градска среда ще бъдат разположени и фотографиите от проекта на Красимир Р. Добрев „Gusto Trash“.

Специално място в програмата заема No. 5 на улица „Отец Паисий“ – там се намира Фестивалната къща, където ще бъдат представени четири изложби, ще се провеждат прожекции и разговори. Именно там ще бъде „София Куиър Форум  - Пловдив Ремикс“, изложба на кураторите Боряна Росса и Станимир Панайотов с участието на артистите: Алла Георгиева, Аделина Попнеделева, Войн де Войн (България/Германия), Ищван Кантор (Унгария/Канада) & Нина Арсено (Канада), Что делать? (Русия) и Владан Йеремич (Сърбия), Ясен Згуровски (България), Умная Маша, Наталия Тодорова (България), Олег Мавроматти (България/Русия), Боряна Росса & УЛТРАФУТУРО (България/САЩ). Със самостоятелни изложби ще се представят Ива Вачева (Германия/България), Велизар Димчев и студио „Нагледна“. За силното чуждестранно участие допринася и чешкият артист Ян Пфайфър, който ще представи видео проекта си „Relations of The Ellipsis”.

В рамките на фестивала ще бъде представен и фестивалът за експериментален пърформанс Dimanche Rougе, който се провежда ежемесечно в Париж и веднъж годишно в Естония и Финландия. Част от селекцията им за България са Кая Отстак (Естония) и FraiseVinyl (Франция/Южна Корея).

Артистични инсталации из цялата улица ще привличат вниманието с провокативни проекти на Хамалогика, Дилян Бакалски, DAMA12, Вито Валентинов и Caché Atelie. Подобно на всички тези проекти, които се отличават със силно изразения си интерактивен характер, към участие на публиката подтиква и Flyers Project на чешката артистка Маркета Кинтерова.

Улични активности ще пробудят желанието на посетителите на фестивала към включване към уличния живот. В програмата са включени кулинарни акции – „Гола консумация” на КЕКС - Кулинарно експериментален колектив, София пред Градската художествена галерия, „Икономически игри”,  уъркшопа „Визуалното мислене – спящият творец във всеки от нас“ - Творчески сесии FLOW на Светла Тодорова, Работилница за камера-обскура на Борис Ковачев, театрални импровизации на Импротеатър Ха-ха-ха, базари, циркови акции, игри и разговори за родители и деца и още много артистични проекти с усет за град и улица.

Подпрограмата „Обитателите действат” ще провокира публиката с нетрадиционно отношение към традиционни места и форми – интерактивни акции , изложба и игри с името „Поведението ТАБУ” в еротичния магазин „Купидон” на улицата,  както и акцията „Street haircut“ в фризьорски салон, арома-психо тест „Уличници ли сте?“, прожекция на документален филм на Армин Вегнер, литературно четене в книжарница „Консервна”, концерти и уъркшопи.

Филмът „Витоша“ ще бъде представен за първи път в Пловдив в присъствието на Любомир Младенов. Освен за филма си режисьорът ще говори с публиката и за „Поведението фотоновела” заедно с колегата си от Пловдив, Крум Филипов. Сред филмовите прожекции ще бъде и провокативният документален филм „Транссексуален живот“ на Мария Попова (Испания), съвместно с ЛГБТ – Пловдив.

Един особен проект ще бъде представен от Красимир Добрев, който ще присъства в „Артистът присъства формално на земята”. От друга страна „присъствието” на литературата е традиционно силно - "Литература на тъмно: Винаги нощта“ на Тодор П. Тодоров и DJ Plus Minus (Унгария) ще се случва в Фабрик бар, а в разговори с публиката ще преминават представянията на литературните списания „Страница” и „Granta”.

Официалното откриване на фестивал „Улица Отец Паисий – Поведение“ ще бъде вечерта на 7 юни пред Artnewscafe и ще бъде съпроводено от прожекции, пърформанси и партита.

Повече информация за обявените до момента артисти можете да намерите на сайта на фестивала opsfestival.com или във facebook.

 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *