„Арабското стихознание“ – първото по рода си изследване на български език

|

Корица на книгатаИзлезе книга, която изследва арабското стихознание на български езикАрабското стихознание“ (ИК „Изток-Запад“) на д-р Галина Евстатиева е сред малкото монографични трудове на тази тематика в европейската арабистика като цяло.


Първото по рода си изследване на специфичното арабско стихознание на български език е и една от малкото монографии по темата на Стария континент. „Арабското стихознание“ на д-р Галина Евстатиева е преработен и редактиран вариант на дисертационен труд („Модифициране на класическия арабски стих в модерната поезия до 60-те години на XX век”), защитен от нея през 2002 г., като отделни текстове от настоящото изследване са публикувани през годините в специализирания сборник „Арабистика и ислямознание“.

Арабското стихознание“ е опит за едно по-цялостно представяне на традиционното стихознание на арабския свят с неговите нормативни композиционни форми и ритмическа организация, както и анализ на настъпили промени във формалната структура и метрическия канон при модерните поети. Арабските реалии в монографията са предадени диакритично. Изданието е насочено не само към тесни специалисти и студенти арабисти, а и към читатели, интересуващи се от литературознание, изкуствознание, история и теория на културата, както и към всички почитатели на арабското поетическо творчество.

Евстатиева е доктор по филология (арабска литература), завършила арабистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Главен асистент е по арабска култура в катедра „Арабистика и семитология“ към същия университет и преподава различни дисциплини, свързани с изучаването на обществото, културата, литературата и изкуството на арабския свят. Евстатиева е водила лекционен курс „Ислямско изкуство“ в Националната художествена академия, София. Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите (Union Européenne des Arabisants et IslamisantsUEAI) и е провеждала изследователска работа, участвайки в различни международни академични форуми в Холандия, Италия, Унгария, Испания, Германия, Гърция, Турция, Ливан и Египет.

По материали на ИК „Изток-ЗападКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *