Археолози започнаха разкопки на Шилото – Бургас

|
Екип археолози започна разкопки на най-високата точка в Бургас - хълмът “Шилото” край к-с “Меден рудник”. На обекта работят: научен ръководител - гл.ас. д-р по археология Мартин Гюзелев – РИМ Бургас, зам.-научен ръководител - Константин Господинов – РИМ Бургас, Тодор Марваков – Музей „Старинен Несебър”, Кристиан Христов – СУ „Св. Климент Охридски” и Иванка Славова - СУ „Св. Климент Охридски”.
За първи път културни останки на Шилото се споменават от Павел Делирадев, който пише буквално: „на самия хълм има следи от малко селище, крепост или светилище със заличени от времето белези”. Това кратко описание дава основание за множество научни догадки.

През 60-те години на миналия век обектът е значително разрушен от военните, които изграждат там ракетна площадка, склад за горива и смазочни материали, укрития. За около тридесет години те променят до голяма степен формата на хълма, като заравняват билото му. В началото на 90-те Шилото е демилитаризирано, но досега там не е провеждана теренна работа от специалисти. Въпреки това в РИМ - Бургас чрез дарения и откупки са постъпили интересни артефакти, открити на хълма – фрагменти от оброчни релефи на Тракийския конник – главното божество на траките от римската епоха до християнизацията, мраморна глава на жена, две мраморни ръце. Най-значителната находка е откритата през 1994 г. еднометрова статуя на бог Аполон, която се намира в НИМ-София. В момента тя е на разположение на бургаските любители на древността в археологическата експозиция на РИМ – Бургас.

През 2008 г., след сигнал за извършване на нерегламентирани изкопни дейности, екип от Археологическия музей в Бургас посещава хълма, където сред изкопите от багер и булдозер са открити фрагмент от торс на крилато животно, част от основата на релеф на Тракийския конник с надпис на старогръцки, както и фрагмент от надпис, от който е частично запазено личното тракийско име Авлудзен. Всички те датират от римската епоха.Следите от човешко присъствие на хълма Шилото със сигурност датират от класическата древност, когато регионът е бил под силното икономическо и културно влияние на античния черноморски полис Аполония. През римската епоха вече с голяма доза увереност може да се говори за светилищен център.

Разкопките на хълма Шилото се извършват с логистичната и финансова подкрепа на Община Бургас. Вече няколко години поред тя подпомага археологическите разкопки на други два големи обекта – Аква Калиде на Минералните бани и древната фортификационна система близо до Крайморие.

Разкриването и подходящото експониране на бургаските старини е важна част от общинската стратегията за развитие на туристическия продукт през следващите години.

По материали на община Бургас Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *