Багри и разтопено стъкло

|
Красимир Кръстев – един необичаен художник от Враца гостува за втори път в бургаската галерия "Богориди". Този път той е екпериментирал с метал и стъкло. "Под знака на Тангра" - така е озаглавил своята изложба.
Провокиран от едно натрошено арматурно стъкло, той е открил необичайните му възможности. След стопяване и оцветяване върху металните решетки, стъклото е получило невероятни форми. Една феерия от багри и пластичност.
За Красимир Кръстев определено работата с различни материали е едно предизвикателство. В многоцветните стъклени картини са запечатани "Триединство", "Четиритактно" - българската ръченица, "Третото око" - отворено и всевиждащо, четирите елемента, сътворяващи света: вода, метал, дърво и въздух.
Стъклото дава прозрачност и витражна светлина на всеки сюжет. А пластиките, които изпълват пространството на галерията, носят в себе си не само скултурността, но и живописните решения на художника. Толкова причудливи и невероятни са формите, приличащи на сътворени от игра с природата. Отново има камък и метал, но някак ненатрапващо. Над тях художникът е поставил крехкостта на стъклото. Според Кръстев провокацията е да преодолееш съпротивата на този материал и да разкриеш душата му.
Красимир Кръстев е завършил Техникума по каменообработване в Кунино. Работил е в каменоделска бригада към СБХ като изпълнител на скулптури. Участвал е при създаването на каменния монумент над Шумен и паметниците във Велико Търново.
След 1990 година нарамва нестандартните си идеи и поема по свой път на развитие. С почти денонощен труд е превърнал едно запустяло място в центъра на Враца в градска Артгалерия.
Наскоро участва в конкурс за паметник на светите братя Кирил и Методий, обявен от община Враца. В екип с арх.Николай Нанков, Красимир Кръстев предлага най-необичайния проект. Символ за делото на светите братя, според него, е каменната колона с изображения на езически и християнски знаци.
Красимир Кръстев е представял в 10 самостоятелни изложби свои каменни скулптури, в 7 е подреждал дърворезби и живопис. Това е първата по рода си изложба, която той подреди в Бургас. Тя ще бъде отворена за посещения до края на февруари.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *