Балет Арабеск гостува на сцената на Концертна зала в Пловдив за деня на балета

|
Днес, 29 април, от 19.00 часа на сцената на Концертна зала - Пловдив ще се състои балетна галавечер, посветена на Международния ден на танца.
Оперно-филхармонично дружество - Пловдив припомня подробности около празника на танца:
Особено ни е приятно да си спомним, че този паметен ден бе учреден именно в България, на заседание на Постоянния танцов комитет при Международния театрален институт на ЮНЕСКО (1978 г.). Датата, разбира се, е символична – всяка година на 29 април празнуваме и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1927-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца.

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер (1727-1810), създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е «драма, написана с музика и въплътена чрез хореография»! Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на балета по цял свят. Защото «Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети» - твърди Морис Бежар.
Новер е енциклопедична, свръхнадарена личност. Неговото наследство, съхранено в епохалния му труд «Писма върху танца» (1760 г.) се ползва и днес. Представител на просвещението, преборил се с употребата на маските, перуките и кринолините, Новер изобличава преди всичко пустата развлекателност. Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото, е според него балетът.

Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Личността се избира от основателите на Международния ден на танца - Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за Международния ден на танца цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни и етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки - с един общ език – този на танца.

За 2010 г. церемонията, организирана от Световния танцов алианс, ITI и танцовия комитет включва няколко танцови представления в ЮНЕСКО в Париж в присъствието на автора на международното обръщение - известният аржентински танцьор Хулио Бока.

Ето какво е неговото послание към всички, които са посветили живота си на танца, към онези, които благоговеят пред най-изящното изкуство и към онези, които никога не са се докосвали до танцовата магия:

„Танцът е дисциплина, работа, учение, комуникация. С него, заменяме думите, които другите не могат да разберат и създаваме един универсален език, познат на всички. Танцът ни дава удоволствие, прави ни свободни и ни дава утехата, че ако ние, хората не можем да полетим като птици, с танца се приближаваме към небето, към свещенодействието, към безкрайността.

Танцът е възвишено изкуство, различно всеки път - толкова много, колкото правенето на любов, в края на всеки спектакъл, той оставя сърцето ни да бие много силно в очакване на следващия път.”

Оперно-филхармонично дружество Пловдив се присъединява към световните празници на танца с атрактивна и богата концертна програма. Специален гост на балетната галавечер в Пловдив е балет Арабеск. Трупата ще изпълни няколко ярки дуети и фрагменти от своите най-успешни танцови спектакли „Двойнственост”, „Кармина Бурана”, „Акварели” и авторския спектакъл на Николай Илиев – „В ритъма на самбата”. Солисти и балет на ОФД Пловдив ще представят специални изпълнения по музика на Шопен, вариации и фрагменти от балетите „Спящата красавица” от П. И. Чайковски, „Дон Кихот” и „Баядерка” от Лудвиг Минкус, „Есмералда” от Чезаре Пуни, „Корсар” от Адолф Адам. Като фойерверк в балетната гала ще бъде изпълнението на носителите на многобройни награди малки танцьори Хана Петкова и Петър Спасов от клуб за спортни танци „Алекс”-Пловдив.

Цени на билетите 8, 10, 12, 15, 20 лева. Билети на касата на Концертна зала, площад „Централен” №1, Пловдив, тел. 032 62 55 53 и онлайн на http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *