Били Кобам – Дръм ен’ спейс

|
Гвоздеят на есенното издание на тазгодишния Sofia Jazz Peak бе концертът на Властелина на Ритъма Били Кобам, който се състоя на 24.10.2007 пред пълната зала 1 на НДК.
Това е третата на визита на маестрото у нас, след концертите през 1993 и гостуването му на цирковата арена в Пловдив през 2006.
Тъй като на много от нас ни се иска да забравим цирковото недоразумение от миналата година, въпрос на чест бе великият музикант да бъде поканен в подходяща зала (без камили на входа), с подходящо озвучение и в подходящо време. На сцената на НДК Били Кобам и групата му разгърнаха истинския си потенциал и сътвориха образец за съвременен фюжън спектакъл... от извора.
Роден в Панама през 1944 г., Били Кобам е считан за един от най-вещите и влиятелни барабанисти в историята на музиката. Заедно с Джак Дежонет, Питър Ърскин и Лени Уайт той е един от пионерите на стила джаз фюжън, свирил в основополагащите албуми на Майлс Дейвис „Bitches Brew” и „А tribute to Jack Johnson”. По-късно заедно с Джон Маклафлин основава фюжън проекта „Mahavishnu Orchestra” и поставя основите на електронния джаз-рок.
За Били Кобам няма тайни във ваенето на ритъм и той показа това пред нас с достолепието на една истинска джаз легенда.
Групата му, в състав: Кристоф Краверо – клавишни и струнни, Майк Мондезир – бас, Джуниър Гил – стиил пан и Жан-Мари Еке – китара, показа изключителна класа на нивото на именития си лидер и впечатли с креативни, макар и отработени импровизации от всички музиканти.
Ясно е, че вдъхновенията за яростна дисекция на звука и публично изгаряне на всички музикални рамки от 70 – години вече са отминали и всички величия от поколението на Кобам, известни с плашещо-безразсъдните си експерименти, свирят поп-ориентиран фюжън и фънк.
Били Кобам Бенд ни предложи музика, твърде различна от забулените в мистика музикални океани и тъмни дълбини на „Махавишну”, но едва ли някой бе очаквал друго.
Получихме стабилен, майсторски, пъстроцветен фънк – фюжън инструментал, изграден с чести и изнесени дръм сола, възможност за майстора да демонстрира уникалните си техники.
Както винаги с усмивка на уста и със завидна лекота Били Кобам правеше това, което е правил цял живот и владее до съвършенство – изграждаше плътна стена от преплетени ритми, като държеше по три наведнъж с всяка ръка и крак и сигурно още два с очи, сплитайки всички парчета в изключително сложен пъзел от звук.
Българските зрители засипаха маестрото с овации, когато той започна да измпровизира с четири палки, а той им ги върна под формата на рикошет върху опънатите кожи.
Когато Кобам импровизира зад комплекта барабани, обозримият ефект може да се опише със стотици шумни часовници в една стая, чиито едновременни тиктакания са подчинени на мистична математическа логика, на скрития синхрон, доловим едва след като ухото привикне към атаката.
Гвоздеят на вечерта беше изпълнението на композицията „Panama” – в изключително романтичен аранжимент – сякаш подарък за всички влюбени в залата.
Концертът завърши с енергичен бис, на който оркестрината бе запълнена с танцуващи хора.
 

Още снимки от концерта можете да видите в Галерия Словар


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *