Благоговеен размисъл в рисунък и слово

|
На 20 януари в Търновската стая на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” се състоя официалната церемония по огласяването и награждаването на отличените в Петото издание на конкурса “Благоговеен размисъл в рисунък и слово”, посветено на св. Патриарх Евтимий.
Конкурсът се организира от фондация „Свети Евтимий Патриарх Български” и Организационен комитет за Декада 2002–2012 г. Десетилетието 2002–2012 г. е посветено на личността и делото на св. Патриарх Евтимий. Тазгодишното Пето издание на конкурса е посветено на миниатюрата от Търновска книжовна школа и Българската ръкописна книга.
На празника присъстваха ректорът на семинарията архимандрит Сионий, русенският митрополит Неофит, директорът на вероизповеданията проф. Иван Желев, който е и председател на организационния комитет на Декадата, Надежда Мадолева – председател на Фондация „Свети Евтимий Патриарх Български”, деца, участвали в конкурсите, техни родители, много гости. Тържеството започна с изпяването на тропара на богоносният свети отец Иван Рилски Чудотворец. След това официалните лица се включиха с кратки слова.
В двете части на конкурса – литературната и художествената са участвали по над 120 души, предимно деца. Резултатите обявяваше г-ца Ваня Станчева от регионалния инспекторат по образованието. Освен имената на наградените тя прочиташе и откъси от произведенията им. Грамоти и книги връчваше лично Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит. За съжаление неуредици от страна на организаторите лишиха част от децата, точно дошлите от по-далеч (Шумен и Варна) да получат веднага отличията си – тъй като не се очаквало да дойдат на награждаването от далеч, не бяха донесени всички награди. Все пак г-жа Мадолева увери децата, че ще получат грамотите си, макар и със закъснение.
Четири софийски училища с най-активни участници в конкурса – 68 СОУ, Духовната семинария, 26 ОУ и Националната гимназия за древни езици и култура - получиха отличия от столичния регионален инспекторат по образованието.
Изложбата с детските рисунки, озаглавена “Аз рисувам като старобългарския художник” може да се види в салона на Семинарията.
В края на тържеството г-жа Мадолева обяви темата за следващия, тазгодишния конкурс, който ще е за музика и ще е под надслов “Всякое дихание да хвалит Господа”. Успех!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *