Блус Фестът се завръща в Бургас

|
От 19 до 21 август, след шестгодишно прекъсване, отново се възражда традиционният за крайморския град Блус фест.
На 19 август ентусиазирани, но не особено многобройни почитатели на феста, чуха изпълненията на Александров Рагтайм Бенд, Димитър Русев, Мария Арнаудова и група "Г.Р.А.С." Както отбеляза известният бургаски водещ и журналист Петър Генчев, "Г.Р.А.С." са преоткрили първоначалното звучене на музиката си и поднесоха много приятна изненада на зрителите.
Тази година любителите на този музикален жанр, ако блус и джаз музиката могат да бъдат ограничени чрез вкарването им в жанрове, имаха възможността да присъстват на няколко подобни събития. Блус фест имаше съвсем неотдавна, на 1 август, в къмпинг "Смокините", а преди това, на 1 и 2 юли в Летния театър в Русе, протече Bluezz fest 2005 – второ поредно издание. Идеята на организаторите от сдружение "Блузфест" е била да бъде организиран национален форум не само на джаза, но и на близките до него музикални стилове, каквито са рокът и блусът и по този начин да се покажат различните разклонения на блуса. Фестът в Бургас също е организиран от сдружение "Блузфест", но същевременно е продължение на една традиционна проява. През 1999 в последната вечер на "Бургас Блус Фест" Румен Янев определи безплатните изпълнения на сцената край морето като "последната безплатна блусвечеря" и се оказа прав. Въпреки че на това шесто поред издание на феста тогава гостуваха световноизвестните "Блус Брадърс", те не успяха да напълнят Летния театър. Много техни почитатели бяха стреснати от цените на билетите и просто изслушаха концерта отвън. Тогава организаторите обявиха, че на следващата година ще доведат Биби Кинг и Ерик Клептън. Като се има предвид, че сред въпросните организатори бяха и "София Мюзик Ентърпрайсис", не е изненада, че обещанията не бяха изпълнени, а самият фест напълно изчезна от културния афиш на Бургас. По онова време инициаторите се наричаха сдружение "Бургас Фест" и от 1994 година ежегодно провеждаха това различно, необикновено музикално събитие в града, където "блусът намира своята естествена и благотворителна атмосфера".
Изглежда атмосферата на Бургас отново е благотворителна за блуса, за джаза и за рока. Още две вечери жителите и гостите на града имат възможност безплатно да се насладят на изпълненията на редица имена, сред които неизменно е и един от главните виновници за съществуването на този празник – бургаският бард Пламен Ставрев. На 20 август освен негови изпълнения, можете да чуете още Стойков – Заберски Джаз Бенд и Sunrize All Access Project. На 21 август ще свирят група "Карамел", "D family" и Георги Борисов Биг Бенд. Началото на концертите е в 21 часа, а входът е свободен.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *