Бургазлии ще посрещнат с концерт Възкресение Христово, „Пъстър Великден” очаква децата

|
За пръв път тази година бургазлии ще посрещнат с концерт на площада най-големия и светъл християнски празник Възкресение Христово. Грандиозният спектакъл „В очакване на Възкресение” – подарък за всички жители и гости на града от Община Бургас, ще започне пред Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” от 22.00 часа на 3 април (събота), непосредствено преди Пасхалната служба.

В програмата на концерта са включени религиозно-поетическа лирика и църковнославянски песнопения, които ще бъдат изпълнени от хор „Милка Стоева”, хор „Родна песен” и църковния хор при храм „Св. Атанасий” – гр. Бургас. Присъстващите ще чуят веруюто и въздействащи откъси от Библията.

И двете събития – концертът и тържествената света литургия, ще бъдат предавани на живо на два мултимедийни екрана. На модерните съоръжения ще бъдат излъчвани кадри от посрещането на Благодатния огън. Видео стените ще бъдат разположени от двете страни на Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”, в който веднага след края на концерта, от 23.00 часа ще бъде отслужена традиционната празнично-църковна служба.

Пред храма ще бъде издигнат подиум с модерна осветителна и озвучителна технология, откъдето отслужващият литургията свещеник ще обяви Божието Възкресение и ще изнесе Благодатния огън.

Инициативата на Община Бургас ще позволи на бургазлии в последните часове на Великата събота да посрещнат заедно на площада с чистота и святост празника Възкресение Христово.
Във весел и незабравим празник за децата ще се превърнат конкурсите на Община Бургас за рисуване и изработване на великденски яйца, включени в празничната проява „Пъстър Великден”. Той ще се проведе на 1 април от 10.00 до 18.00 часа в градинката до Часовника.

25 деца, облечени в тениски „Аз обичам Бургас”, ще вземат участие в украсяването на 8 дървени яйца с размери 1.00 м./0.60 м. Младите художници са от школите по изобразително изкуство към Общински детски комплекс, НЧ „Просвета”, НЧ „Тракия” /кв. Лозово/, НЧ „Възраждане” /с. Рудник/ и училищата „Св. св. Кирил и Методий”, „Васил Априлов” и „Братя Миладинови”.

Пространството около Часовника ще бъде допълнително украсено с 378 великденски яйца, участващи в конкурса на Община Бургас, който бе проведен през март. Яйцата са изработени от деца от 19 детски градини и представляват апликации и рисунки от разнообразни материали (конци, прежда, боб, леща, салфетки, цветни листи, мъниста, др.).

Най-добрите детски произведения от двата конкурса ще бъдат наградени съответно с I, II и III място на 3 април (събота) от 11.00 часа в градинката до Часовника. Специални гости на награждаването ще бъдат група „Горещ пясък”, които ще допринесат за доброто и празнично настроение на децата и ще връчат наградите.

За всички гости посетили забавната инициатива на 1 и 3 април ще има много игри, песни, танци и изненади.

Освен това бургаските деца ще имат възможността да се срещнат и играят със своите любими приказни герои на площад „Тройката” цяла седмица от 1 до 5 април от 10.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа, а от 1 до 3 април от 10.00 до 18.00 часа на площада ги очакват интересни демонстрации на старинни рецепти за козунак, баница, великденски кукли, хляб и яйца.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *