Бургас отбелязва Деня на Черно море с поредица от събития

|
Бургас отбелязва тазгодишния международен ден на Черно море (31 октомври) с тридневна поредица от събития. С изложба на детски рисунки под надслов „Морето – красив и светъл дом” стартират тазгодишните чествания по повод еко-празника на морето. Тя бе открита в сряда (28 октомври) в залата на Младежкия културен център. Творбите са резултат от проведения в учебните заведения, работещи по Програма „Екоучилища”, конкурс за рисунка.

В четвъртък (29 октомври) от 16.30 часа бесарабският българин и вело-пътешественик Вячеслав Стоянов ще представи в залата на Община Бургас атрактивна мултимедийна презентация за чистотата и екологичното състояние на българското крайбрежие. Това лято Вячеслав Стоянов, който от 12 години живее в България, направи пълна колоездачна обиколка на Черноморието, изминавайки 6000 км. за 45 дни. Той ще сподели своите наблюдения относно замърсяването на Черно море с битови отпадъци и интересни впечатления около вело-обиколката.

Събитията за отбелязване Деня на Черно море ще продължат на 30 октомври (петък) с дефиле на деца от бургаските детски градини „Здравец”, „Детелина” и „Моряче”, и ученици от учебните заведения „Михаил Лъкатник”, „Антон Страшимиров”, „Найден Геров” и „Христо Ботев” (гр. Айтос). Тържественото шествие ще стартира в 10.00 часа от площад „Атанас Сиреков” (пред сградата на Община Бургас) и ще продължи до площад „Тройката”.

Веднага след това от 11.00 часа участниците в дефилето ще изнесат концерт в зала „Проф. Иван Вульпе” под надслов „Морето – красив и светъл дом”. Концертът ще бъде придружен от ревю на костюми, изработени от отпадъчни материали.

Празничните събития по повод Деня на Черно море ще завършат с церемония по награждаване на участниците в конкурсите за рисунка и костюми.

Международният ден на Черно море 31 октомври 2009 г. отбелязва 13–годишнината от подписването през 1996 г. на т. нар. „Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море”. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *