Бъдещ бургаски “Парк Океанариум” с 42 аквариума и делфинариум

|
План на паркаВ Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на "Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро". Форумът бе организиран от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД – представител на фирмата-инвеститор – “Мостовик”, която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.

“Желанието ни е този комплекс да стане емблема на Бургас. Имаме опит - в момента приключваме с изпълнението на подобен проект в далечния изток на Русия, във Владивосток”, заяви Павел Сатонкин – изпълнителен директор на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД.

Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа – най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен Център, а накрая хотелска част.

Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат.

Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони – първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро – пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни. Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.

Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море – всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.

Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони:

- Български реки и езера;

- Морета и океани;

- Тропически риби;

- Черно море;

- Тропическа дъждовна гора.

Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.

Пространството е зонирано по следния начин:

- Енергия и движение;

- Четирите стихии;

- Илюзии;

- Експерименти.

На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.

Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи.

Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.

По материали на община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *