Ван Гог отново е с ухо в концептуалната изложба “Изкуството ограбва”

|
След “Дискът - начин на употреба” (2005) и “Светлина” (2006) тази година концептуалистите бяха провокирани от темата “Изкуството ограбва”. Алюзията с мощната медийна кампания “Пиратството ограбва” съвсем не е случайна - твърди идеологът на тазгодишната акция художникът Асен Кръстенов.
Изложбата бе открита на 17 април в Центъра за съвременно изкуство - Баня Старинна в Пловдив. В акцията участват 32-ма автори, сред които Димитър Митовски (режисьор на клиповете “Пиратството ограбва”), Правдолюб Иванов, Надя Генова, Емил Миразчиев, Севдалина Кочевска, Петър Кочевски, Стоян Терзиев, Димитър Келбечев и др.
В изложбата Митовски показва своите клипове “Пиратството ограбва” в негатив, като дори и говорът е обърнат обратно и наподобява някаква “твърда” като българската унгарско-финска звучност. От клавишите на пишещата машина на Венета Маринова стърчат остриета, а Лора Пармакова се “заиграва” в постулата “Не Изкуството Ограбва”, като думите са изписани отделно на огромни бели пана - обекти, които предполагат произволни размествания. Севдалина Кочевска е създала пакетче със слънчогледови семки, марка “Пенелопа”, които са със златно покритие, а Иван Йонов учудва зрителя с това “как цялото това изкуство минава през толкова тънък кабел”.
Макар работата на Стоян Терзиев и Петър Кочевски да се казва непретенциозно “Стоян Терзиев feat. Петър Кочевски”, авторите всъщност имат претенцията за смислена творба. В нея Ван Гог отново е с ухо!
Тази визуална инсталация е правена със закачка и намигване. На новия портрет се вижда, че Ван Гог отново е с ухо и в този смисъл внушението е, че изкуството не само не ограбва, а напротив - дарява средства за по-широко светоусещане.
Във визуалната инсталация е използван известният портрет на Ван Гог, на който той пуши лула и е с превръзка след отрязването на ухото. С помощта Photoshop e взето ухото на Гог от друг негов портрет и е пренесено върху първия, като е изтрита превръзката. Идеята е на журналиста Стоян Терзиев, а техническата реализация е изцяло дело на художника Петър Кочевски. Това обяснява и заглавието “Стоян Терзиев featuring Петър Кочевски”.
След 120 години Ван Гог отново е с ухо! И то не с чужд присаден инплантант, а със своето си ухо. И това е не само изумително. Представете си писмо на Гог към брат му Тео:
“Драги Тео,
Добре е, че си посетил леля ни. Тя винаги, знаеш, е била привързана към теб. Ако не съм ти писал, да те уверя, че отново съм с ухо. А Гоген ми съобщи, че пристига отново в Арл вдруги ден. И представяш ли си, пак ще рисуваме заедно… Арл сега е толкова жълт.”


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *