Великолепната антология на балканската поезия Хемус вече и на български език

|
На 1 октомври, Ден на поезията и музиката, Сдружение на български писатели представя във военния клуб българското издание на "Хемус - антология на балканската поезия".
Издадената в Гърция антология е с надслов "В памет на Стефан Гечев" и включва произведения на автори от почти всички балкански страни, без Турция (изданието, а и четенето вчера, започва с прочутата "Бойна песен" на гръцкия поет и революционер Ригас Велистинлис, в която той призовава за общ фронт на балканските народи срещу "омразната турска тирания" - може би това ги е отказало). Над 150 души от 7 страни са участвали в този грандиозен труд. Българската поезия е представена от 13 автори: Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Никола Фурнаджиев, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Атанас Далчев, Никола Вапцаров, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов. Интересен момент е, че единствената включена жена в сборника е българка. Любопитно е и че на практика имаме повече автори от другите балкански страни – например Македония е включила като свой автор Григор Пърличев с поемата си "Войводата".
Залата беше препълнена, присъстваше цветът на съвременната българска литература, както и повечето посланици у нас на балкански държави. Водещ на премиерата беше Пламен Дойнов, зам. председател на Сдружението. Игор Чипев прочете поздравителен адрес от министъра на културата проф. Данаилов. Кратки слова казаха двама от българските съставители - Михаил Неделчев и Александър Кьосев (като такъв от наша страна е участвал и Кирил Мерджански). Със свои думи за антологията се включиха и гости от гръцка страна. Кратки в изказванията си бяха Н. Пр. Данаи - Магдалини Куманаку, посланик на Република Гърция в София, и Христос Папуцакис (издател на гръцкото списание "Анди", изиграл решаваща роля за излизането на книгата). Но една дама, професор от Солунския университет изнесе цяла лекция на гръцки, която никой не разбра и на която хич не й беше мястото на такава премиера.
И двамата български съставители споделиха първоначалния си скептицизъм към това начинание. Александър Кьосев сравни ситуацията на Балканите по време на Междусъюзническата война със сегашната, когато някога враждували интелектуалци сега са подредени кротко в една антология: "И какво можем да видим – поне две неща. Първо, че онова което ни е разделяло, невероятния революционен и национален патос, е много сходно, структурите на революционните стихотворения страшно много напомнят едно на друго... Втората ос, която създава баланса и се е получила несъзнателно е невероятното разнообразие от индивидуалности... Антологията представлява особен баланс между общите неща в балканското въображение и индивидуалностите. Тя представлява примиряване, примирие, а защо не и вечен мир между балканските фантазии."
Актьорите Стоян Алексиев, Елена Петрова, Мариана Йотова се редуваха да четат стихове от антологията. А певицата Ваня Балканска поздрави събралите се с българска песен.
Книгата може да се закупи от книжарница "Български книжици".
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *