Вземете си усмивка от Рошпака и галерия ” Париж”

|
С настъпването на есента, носеща чувството за меланхолия и студ, няма нищо по-хубаво и зареждащо от една сърдечна усмивка.

А когато влезеш в пространството на галерия "Париж" (ул. "Цар Самуил" 47) и те озари цяла зала с усмихнати лица и ярки цветове, няма как да не ти стане топло на душата! 

На 15 октомври се откри изложбата "Раздавачът на усмивки" на Росен Рашев-Рошпака в столичната галерия "Париж", която не за първи път представя самобитния художник.

"Щастливото момиче и птиците", "Големият розов слон", " Златният котарак" са само част от заглавията в пъстрата изложба.


Ярките цветове върху тъмния или бял фон на платната допълнително съживяват обитателите на картините. Усмихнати врабчета (врабци, врабчовци) летят от платно в платно: "На път за родната къща", над зелената морава или удобно разположени "Под голямото дърво".


Художникът остава верен на стила си не само със свежия колорит, но и с употребата на втъкани платове, конци, канапи, "шити" картини, все характерни похвати за твореца.

Сред свежия интериор от симпатични типажи не можем да не забележим и една линия от екзистенциални теми и мотиви, умело преплетени в експозицията - "Колелото на живота", "Ангелски път", "Заедно в синьото море", "Корабът на живота", "Влюбени". Те ни заземяват, за да не политнем с "Големият розов слон", който "прилича на надут до пръсване, ярък детски балон".


Заедно с „усмихнатите“ картини на Рошпака зрителят ще може да се запознае и с т.нар. „музейни“ творби на автора, в които посредством зеблото, старите черги, конопения конец и боите са създадени силно въздействащи произведения. Голяма част подобни картини се намират в частната колекция и музей на белгийския колекционер Юго Вутен, в постоянната сбирка на Музея за наивистично и маргинално изкуство – град Ягодина, Сърбия и в Музея за инситно изкуство - град Братислава, Словакия. 

Росен Рашев -Рошпака  е роден във Враца, завършва Художествената гимназия в София през 1989 г. и скоро след това започва да участва в Международното биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия. Подредил е над 30 самостоятелни изложби през годините в България, Сърбия, Словакия, Италия, Германия, Япония, САЩ.
 Творбите му са притежание на частни колекции в България и по света. Носител е и на Голямата награда за чуждестранен автор от бианалеto за наивистично изкуство в Ягодина , Сърбия 1995г., 2003г., както и на различни отличия на родна земя.

Изложбата е отворена за посетители до 2 ноември, така че без колебание отидете да вземете своята доза усмивки и позитивизъм ,с които щедро ни дарява Рошпака.

Наталия АтанасоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *