В Театър „София” започнаха репетициите на „Господин Колперт”, седмото ново заглавие този сезон

|
В рамките на една седмица в Театър „София” започнаха репетициите на два нови театрални проекта – „Електра или свалянето на маските” от Маргьорит Юрсенар, с режисьор проф. Здравко Митков и „Господин Колперт” от Давид Гизелман, с режисьор Кристин Шарков.

В новото заглавие „Господин Колперт”, което предстои да влезе в афиша на Театър „София” в средата на месец април, учстват и двамата нови актьори от месец февруари в трупата на театъра – Анастасия Лютова и Борис Георгиев. Гост актьор в представлението е младата актриса Лора Мутишева, която софийската публика помни с участието й в старозагорското представление „ Тайбеле и нейният демон” на режисьора Пламен Марков.

В проекта участват предимно млади театрали. Режисьорът Кристин Шарков, който направи своя дебют във Варненския театър с „Макбет” от Хайнер Мюлер е един от обещаващите млади режисьори в българския театър. Сценограф на „Господин Колперт” е Огняна Стефанова, номинирана за ИКАР 2010 г. за сценографията на „Макбет” на Крис Шарков.

Пиесата „Господин Колперт” (2000 г.) на Давид Гизелман е част от най-новата немска драматургия. Тестът е поставен за първи път на сцената на лондонския Роял Корт, а в България излиза още през 2001 г. в списание „Панорама – съвременна немска драматургия” преведен от Искра Николова.

Пиесата „Господин Колперт” е определяна като черна комедия. Действието се развива в апартамента на презадоволено немско семейство.



„Аз и Ралф, ние също вече не забелязваме в себе си чувства. Ние искаме на всяка цена да почувстваме нещо. Да почувстваме, че сме хора. Тогава ни хрумна мисълта да извършим убийство...Господин Колперт ни се стори подходящ, защото изглежда толкова безполезен...”

Има ли труп в гардероба е един от въпросите, които се поставят най-често в текста на Гизелман.

Това ще стане ясно на 16 април, на премиерата на „Господин Колперт” в Театър „София”.
 

По материали на театър София



Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *