Георги Господинов е новият носител на Аполон Токсофорос

|
На откриването на Празниците на изкуствата "Аполония 2005" в Созопол на 1 септември артистичният директор на фестивала Маргарите Димитрова връчи статуетката на Аполон, покровителя на поезията и музиката, на писателя Георги Господинов за яркото му присъствие в българската литература и за успехите му в чужбина.
От 1999 г. Фондация "Аполония" присъжда наградата Аполон Токсофорос за изключителен принос в разитието на българската култура и представянето й зад граница. Статуетката е римска реплика от II-III век на оригинал от IV век преди Христа. Георги Господинов е вторият писател получил тази награда. Очаквайте малко по-късно специално интервю с него.
Георги Господинов не беше многословен и след като благодари прочете едно свое стихотворение от стихосбирката му "Черешата на един народ".
Откриването на "Аполония 2005" направиха Маргарита Димитрова и кметицата на Созопол Веска Караманова. А след церемонията по награждаването зрителите в Амфитеатър "Аполония" наблюдаваха и чуха един спектакъл, който наистина с основание е наречен "танцов театър". Истинска приказка с музика и танц поднесоха от фолклорния ансамбъл "Найден Киров" (гр. Русе) с артистичен директор Иван Донев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *