Георги Калоянчев отпразнува 50 години на сцената с бенефис

|
На 21 април Георги Калоянчев отбеляза 50 години на сцената с бенефис в Сатиричен театър "Алеко Константинов".
Залата бе събрала приятели и почитатели на великия актьор, сред които и президента Георги Първанов. Спектакълът, режисиран от Бина Харалампиева, бе всъщност сбор от кратки и сърдечни поздравления, продължил близо два часа. В началото, докато на сцената излязат музиканти от Биг бенда на БНР и бъдат поднесени цветята, изпратени за юбилея от различни институции, се прожектираха и кадри от гримьорната, където Димитър Коклин гримираше Калата. След като местата си в залата зае и семейството на Калоянчев, най-близките му "колеги, приятели и съратници" - Никола Анастасов, Васил Попов и Стоянка Мутафова - го приветстваха на сцената, където той се появи, седнал на висок трон. Никола Анастасов в ролята на Зевс прочете декларация от "Тройната коалиция" на боговете, с която на Калата се присъжда ранга "бог". Стоянка Мутафова сподели, че мечтата й е била да играе заедно с Чарли Чаплин, и въпреки че не е успяла, всъщност е спечелила, защото е играла с Георги Калоянчев.
Своя поздрав с песен отправиха Йорданка Христова с "Да бъдем други късно е", Еделина Кънева от Музикалния театър (тя е и племенничка на юбиляра) с "Memories" от мюзикъла "Котките" и Стефан Мавродиев като представител на Младежкия театър - с откъс от пиесата на Шекспир "Дванайста нощ". Театър "Сълза и смях" подари портрет - колаж и обяви Калоянчев за почетен артист на театъра, плакет с герба на Бургас и картина от художника Живко Йорданов поднесе заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.
Почти всички театри бяха изпратили свои представители - театър "Българска армия" с Веселин Ранков, Меглена Караламбова и Илия Добрев, Театър "199" - Веселин Танев, Илка Зафирова от Малък градски театър "Зад канала", Общински театър "Възраждане", Държавен куклен театър, ДТ "София". Лично поздрави поднесоха Коста Цонев, Марта Вачкова и Тончо Токмакчиев, а "Комиците" коронясаха Калата за "цар на комедията". Самият Алеко Константинов излезе на сцената и се обърна към Калоянчев с думите: "Благодарение на твоя божествен талант аз станах това, което съм".
Генералният директор на БНР Валери Тодоров назначи Калата на постоянна длъжност в редакцията "Хумор, сатира и забава", а директорът на Сатиричния театър прочете писмо от Стефан Данаилов, адресирано "до министъра на хумора, сатирата и забавата", в което министърът на културата възкликва: "Завиждам ти на мандата! Ти си единственият министър в историята на България, който изкара цели 50 години в Министерството на сатирата, хумора и забавата." Министерството на културата награди Калоянчев със "Златен ритон" за изключителен принос към културата и парична награда.
Георги Калоянчев благодари на жена си, че е до него през цялото време, и на публиката, която предупреди да запази билетите си, за да се върне на същите места за 60-годишния му юбилей.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *