Двестотно представление на “Монолози за вагината” в Театър 199

|
Театър 199 представя двестотното представление на спектакъла "Монолози за вагината" от Ева Енслър. Повече информация за спектакъла:
ХРОНОЛОГИЯ:
Поставянето на пиесата на българска сцена бе истинско предизвикателство пред обществеността.
Отначало Театър 199 беше атакуван от жълта преса от момента на включването на заглавието в репертоарните му планове. Творческият екип прие предизвикателството и отговори с публичен прочит на пиесата и дискусия за въздействието на текста, в която се включиха изявени обществени дейци, журналисти, психолози, лекари и социолози. В общественото пространство се сблъскаха диаметрално противоположни мнения.

С излизането на премиерата постановката се наложи преди всичко като стойностен художествен факт. За по-малко от 12 месеца постановката получи сериозна обществена подкрепа, медийната и обществена съпротива беше преодоляна – спектакълът беше удостоен с награда за главна женска роля на трите актриси /Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова/; той бе номиниран и за наградите “Аскеер” за 2001 г. за режисура /в лицето на Галин Стоев/ и за изгряваща звезда на Снежина Петрова. Снежина Петрова получи специална покана от авторката Ева Енслър за участие в световния V-day на 10 февруари 2001 г. в Медисън Скуеър Гардън, Ню Йорк. През 2003 година за ролята си в спектакъла Цветана Манева беше удостоена със званието почетен професор на Нов Български Университет /30 март 2003 г/.

Не липсваха и отрицатели. Медиите съобщиха за опити на представители на Министерството на културата за забрана на постановката. Дискусията се разгоря отново. Този път повечето медии защитиха постановката.

На 1 март 2001 г. в София беше проведен V-day-България. На сцената на Театър 199 беше представена пиесата “Монолози за вагината” със специалното участие на авторката Ева Енслър. Спектакълът беше благотворителен, като средствата от продажба на билети бяха предоставени на Асоциация “Анимус”. Събитието стана повод за среща на жени от Босна, Косово, Сърбия, Хърватска и Македония и дискусия по проблемите, свързани с насилието над жени.

През 2002 година с подкрепата на Фондация “Отворено общество” стартира проектът на Театър 199 “РАЗДРАНА ТИШИНА” като своеобразно продължение на поредица от събития, инициирани от театъра и неговите партньори – медии и неправителствени организации с акцент на дейността борба с насилието върху жени през изтеклите години.

Целта на проекта беше да направи представлението “Монолози за вагината” достояние на публиката в провинциалните градове, и особено там, където съществуват или се зараждат организации, чиято цел е борба срещу насилието над жени. Спектакълът беше показан в над 25 града.

И ден след ден постановката“Монолози за вагината” достигна до своето 2-стотно представление, което ще се състои в четвъртък – 24 юни 2010 г. от 20.00 часа в Театър 199.

До този момент представлението е посетено от над 52 хиляди зрители.

В централните и местните медии излязоха над 90 публикации, редовно бяха излъчвани радио и телевизионни репортажи за спектакъла.
През 2006 година, отново в Театър 199, се състоя премиерата на най-новия текст на Ева Енслър – „ДОБРОТО ТЯЛО”, чието послание изключва съвършенството като категория и ни приземява към реалните житейски постулати с неимоверно и ярко чувство за хумор. Постановката е дело на режисьора Иван Урумов, сценография – Мария Диманова, а в ролите на всички героини влиза шеметната актриса Касиел Ноа Ашер. В самия край на игралния сезон, на 14 юли, на сцената на Театър 199 представлението ще бъде показано за 50-и и последен път.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *