Две книги представи в Созопол Божана Апостолова

|
На 3 септември в Художествената галерия на град Созопол, в рамките на фестивала Аполония 2005, Божана Апостолова представи двете си най-нови книги.
Известната издателка този път застана на сцената като писателка, малко след като бе приключила премиерата на други книги - поредицата “Бърза литература”, издавани от “Жанет 45”. Тогава Радослав Парушев определи по-голямата част от представянията на литература пред публика като “някакви социалистически цървули, забити на сцената” - с тази реплика неколкократно се заиграваха Божана и Румен Леонидов. Но въпреки традиционния начин на протичане, публиката, събрала се въпреки късния за такова събитие час, остана не по-малко заинтригувана и очарована.
Румен Леонидов представи книгите - поетичната “Възел” и прозаичната втора част на “Делнична библия”, чиито премиери вече минаха с голям успех в София и Пловдив. Той доста дълго се спря на ситуацията на българския книжен и издателски пазар, като наблегна на писането и издаването на нова българска литература. След пространното си резюме и преди да отстъпи на Божана Апостолова възможността сама да сподели подробности около творбите си, той определи “Делнична библия” като “достъпна, дневникова проза - наръчник за хората, изпаднали от коня на живота, които предпочитат да завиждат, леко да мразят и накрая да търсят вината у другите.”
Авторката опита да отговори на въпроса защо е кръстила книгата си “Делнична библия” и сладкодумно премина в разказ за части от живота си, който публиката слушаше с голям интерес. Таалнтът й на разказвач очевидно показа възможностите си, защото представянето продължи повече от час, а на събралите се в залата на галерията приятели и гости сякаш все им се искаше да чуят още и още.
За книгите кратичко се произнесе и Тома Марков, а като завършек на вечерта Божана Апостолова прочете по едно стихотворение от всеки от четирите цикъла на стихосбирката “Възел”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *