Денят на влюбените с операта „Мадам Бътерфлай” на пловдивска сцена

|
В навечерието на Деня на влюбените Оперно-филхармонично дружество Пловдив ще поднесе на своите почитатели спектаклите на операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини, които ще се състоят на сцената на Концертна зала на 12 и 13 февруари от 18.00 часа.

„Мадам Бътерфлай” е вълнуваща история за една отчаяна и чиста любов, в която Пучини разгръща с пълна сила огромния си талант и създава най-прочувствената и написана с много фантазия опера.

Режисьор на постановката е Иванка Далийска, художник на декора и костюмите – Мария Трендафилова, диригент Валери Вачев.

В ролята на Чо-Чо-Сан публиката ще види Антоанета Балджиева (12 февруари) и дебютантката София Мерджанова (13 февруари). В останалите роли е подбран великолепен солистичен състав от утвърдени имена и млади талантливи изпълнители - Стоян Даскалов и Ивайло Михайлов в ролята на Пинкертон, Иван Кабамитов и Михаил Пулиев (Шарплес), Елена Чавдарова-Иса и Валерия Мирчева (Сузуки), Делян Славов (Бонзо), Димо Георгиев (Горо) и др.

История на създаването:

По време на престоя си в Лондон във връзка с представянето на операта “Тоска”, вниманието на Пучини е привлечено от пиесата на Давид Беласко “Мадам Бътерфлай”, която е представена в Театъра на Дука на Йорк. Пучини, който винаги е търсел интересни нови оперни сюжети, е впечатлен най-вече от образа на главната героиня. Успява да се срещне с нейния автор, за да си осигури правата за материала. На следващата година изпраща преведената на италиански история на своите либретисти Луиджи Илика и Джузепе Джакоза. Пучини работи около две години върху операта “Мадам Бътерфлай” с прекъсване от 11 месеца – след катастрофа е със счупен крак и с доста здравословни проблеми, които забавят възстановяването на композитора.

При създаването на “Мадам Бътерфлай” Пучини изучава японската култура и дискутира с японци не само върху автентичността на японските мотиви, но и върху японския фолклор. Негов консултант основно е съпругата на японския посланик в Италия. Детайлите по визията на Бътерфлай обсъжда с японска актриса, която гостува по това време в Милано. Операта се подготвя за Ла Скала. Репетициите протичат нормално, но премиерата на 17 февруари претърпява пълно фиаско. Почти веднага Пучини оглежда операта и нанася промените. Второ действие, което първоначално е траело 90 минути, се разделя на две сцени. Преразглежда основни детайли и в тази ревизирана версия “Мадам Бътерфлай” се представя в Театро Гранде в Бреша на 28 май 1904 година с колосален успех. Пучини е бурно аплодиран и многократно извикан от публиката пред завеса.

За първи път в чужбина “Мадам Бътерфлай” е представена в Буенос Айрес под диригентството на Тосканини. Следват спектакли в Монтевидео и Александрия. На 10 юни 1905 година творбата е представена в Ковънт гардън с Ема Дестин в ролята на Чо-Чо-Сан и Енрико Карузо като Пинкертон – това е първият от над 300 спектакли играни в този театър. Следват Кайро, Будапеща, Вашингтон, Ню Йорк, Париж.

В България операта “Мадам Бътерфлай” се изнася за първи път в София през 1924 година под диригентството на Мойсей Златин, режисьор е Николай Веков, художник - Александър Миленков.

Цени на билетите: 8, 10, 15, 20 лева

Билети можете да закупите от билетната каса на Концертна зала – пл. „Централен” 1; Пловдив, тел. 032/62 55 53 за справки и резервации, онлайн на eventim.bg, ticketsbg.com и чрез разпространителската мрежа на Ивентим.
 

По материали на Пловдивска операКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *